unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mycket rök men lite eld

Pernilla Ericson lyckas inte övertyga recensenten Per-Axel Svensson, som läst en bok i den för honom hittills okända genren ”klimatthriller”. Men han tycker mest att det som skulle lukta skogsbrand i stället osar katt.
Foto: Stefan Tell

300 grader

Kriminalroman
Författare: Pernilla Ericson
Förlag: Romanus & Selling

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Pernilla Ericsons fjärde bok, ”300 grader”, påstås i baksidestexten vara en klimatthriller. En ny genre tycks i så fall sett dagens ljus; och det kunde man väl leva med om inte romanen i fråga mycket mer handlar om hämnd och pyromani än de negativa konsekvenser som i så fall skulle följa av en oetisk livsstil: ”höjd medeltemperatur”, ”extremväder”, ”stigande havsnivåer”, och som i den här romanen - fler (skogs-) bränder! I snart sagt varje buske brinner det här. I Nynäshamn, där boken utspelas, i synnerhet och i Sverige, ja, i snart sagt hela världen, i allmänhet.

Brandrök överallt.

Kan inte undgå att tycka att det hela ter sig lite spekulativt och att författaren, som låter handlingen utspelas 2023 (vilket känns märkligt, 2023? – då blir det ju varken nutid eller dystopisk framtidsvision, utan mer som ett limbo) mest gör det för att kunna använda storbränderna 2018 och Greta Thunberg (båda fenomenen finns med här) som en fond för ett klimatvurmande i en text som väldigt lite handlar om just det där – det vill säga vår ibland oförsiktiga livsstils klimatpåverkan. En slags författaropportunism alltså, vars förmenta engagemang dock hinner vissna innan det riktigt hunnit slå rot. Fast visst förstår man den pekuniära lockelsen i att använda Greta-issues som clickbait 2020.

I denna, Pernilla Ericsons fjärde bok, överges hjältinnan från de tre föregående, Liv Kaspi, till förmån för polisutredaren Lilly Hed, avsedd att bli huvudperson i en kommande serie böcker. Hed har lämnat en bana som pekat mot en chefskarriär inom Stockholmspolisen eftersom hennes civila liv varit kolsvart i storstaden och nu vill hon söka det lugn och den harmoni hon tror sig kunna finna i lilla Nynäshamn.

quote
Polis och brandkår får rycka ut stup i kvarten

Men ack, vad hon bedrog sig – Lilly Hed hinner knappt installera sig i sin nya bostad, en idylliskt belägen fyr för övrigt, och säga hej till arbetskamraterna förrän hon och kollegorna får en villabrand på halsen. Och det luktar mordbrand lång väg.

Polis och brandkår får därefter rycka ut stup i kvarten och vore det inte för att den reslige och – förstås – supersnygge brandmannen Jesper Hansson bistått både allmänheten och Hed (Lilly och Jesper inleder snart ett förhållande, vad annars?) med stora brandsprutan hade väl snart sagt hela Nynäshamn brunnit ned innan mordbrännaren till slut avslöjats.

Puh!

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.