Ngozi Adichie skriver om sorgen efter sin far

Kultur • Publicerad 11 februari 2021
Chimamanda Ngozi Adichie skriver om förlusten av en far. Arkivbild.
Chimamanda Ngozi Adichie skriver om förlusten av en far. Arkivbild.Foto: Dominic Lipinski

Författaren Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en bok om sin pappa, som plötsligt gick bort i fjol, enligt The Guardian. James Nwoye Adichie dog av njurproblem medan han var i Nigeria. Författaren befann sig då i USA.

Förläggaren Nick Pearson kallar boken, som heter "Notes on Grief", för "en rörande hyllning till en far som Chimamanda Ngozi Adichie älskade häftigt och vars plötsliga död gjorde henne förkrossad".

Ngozi Adichie skrev i höstas om sorgen i en essä för The New Yorker. Här drar hon paralleller till det kollektiva sorgearbete som nu pågår under coronapandemin, och undersöker sorgens kulturella dimensioner.

Boken handlar också om faderns liv, från det att han överlevde kriget i Biafra till att han blev statistikprofessor. Flera av hans berättelser om kriget finns också med i författarens genombrottsbok, "En halv gul sol".

Boken ges ut på engelska i maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.