Nour El Refai: Trött på att spela "blatterollen"

Hon har spelat samma typ av roll – "blatterollen", kompisen eller flickvännen sedan hon var 16 år – och tröttnat. Nu tar Nour El Refai ett nytt kliv och debuterar som regissör för komediserien "Skitsamma" med Oscar Zia i en av rollerna.
Tv • Publicerad 3 juni 2021
"Det känns roligt igen", säger regidebuterande Nour El Refai om att ta karriären i en ny riktning. Arkivbild.
"Det känns roligt igen", säger regidebuterande Nour El Refai om att ta karriären i en ny riktning. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Oscar Zia spelar en av huvudrollerna i komediserien "Skitsamma". Han vill gärna fortsätta med skådespeleriet.
Oscar Zia spelar en av huvudrollerna i komediserien "Skitsamma". Han vill gärna fortsätta med skådespeleriet.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Kollektivet i "Skitsamma": Yandeh Sallah (Annie), Lancelot Ncube (Matteo), Oscar Zia (Emil), Malte Myrenberg Gårdinger (Ola) samt, längst bak, Josefin Rheborg (Öland) som är granne till gänget. Pressbild.
Kollektivet i "Skitsamma": Yandeh Sallah (Annie), Lancelot Ncube (Matteo), Oscar Zia (Emil), Malte Myrenberg Gårdinger (Ola) samt, längst bak, Josefin Rheborg (Öland) som är granne till gänget. Pressbild.Foto: Discovery Plus

Serien startar med att Annie (Yandeh Sallah ) kommer hem efter tre år i Mexiko och flyttar in i sin storebrorsas grabbgäng. De är i 20-årsåldern, bor i en stor fin lägenhet i Stockholm och försöker navigera i tillvaron precis på gränsen till vuxenlivet.

– Jag tycker om att den handlar om 20-plus-människor. Alla som är 20 är jättesnygga men man hatar ändå allt med sig själv. Man är vuxen och det förväntas av en att man ska vara i tid med hyran men man är inte riktigt där än. Det är en härlig ålder att skriva humor om tycker jag, säger Nour El Refai.

"Väldigt dansk"

"Skitsamma" bygger på en dansk förlaga, som har gått i sju säsonger på dansk tv. Regidebutanten Nour El Refai tycker att det var lyxigt att ha en förlaga att stödja sig mot, men konstaterar också att den var "väldigt dansk", så det fanns en del att jobba på.

– I den danska serien visas fem sekunder in ett par silikonbröst på en tjej som är i oskärpa och inte har några repliker. Det är väl jättehärligt med tuttar men sånt där funkar inte på samma sätt i Sverige, säger Nour El Refai.

Att ta klivet och börja regissera är något hon drömt om i flera år eftersom hon tröttnat på likriktningen i den typ av roller som hon erbjuds, i alla fall på film och tv.

– Jag tycker inte att det är lika kul längre att spela samma tråkiga roll, som blatterollen eller kompis till huvudrollen eller flickvännen till huvudrollen. Det är samma typ av person hela tiden och jag har spelat den sedan jag var 16 år.

Att vara det kreativa överhuvudet för en produktion har blivit en nytändning.

– Nu känns det roligt igen och som att jag kan påverka mycket mer än jag kan när jag är skådespelare.

Mysig stämning

Med i serien är ett gäng unga, relativt nya ansikten som Malte Myrenberg Gårdinger, snart aktuell i Netflix-serien "Young royals" och Lancelot Ncube från "Kalifat".

– När vi spelade in kände jag "herregud, jag är mycket äldre än dem". Och då handlar det bara om tio år. De kallade mig för "mamsen" och jag kallade dem för "mina små älsklingar". Det var mysigt, säger 33-åriga Nour El Refai, som ändå kunde känna igen sig i stämningen.

– Jag umgicks mycket med och bodde med killar själv i den åldern. Jag har också tre bröder och det är skitkul med rolig grabbighet om den är varm och inkluderande.

Mest känd i gänget hittills är kanske Oscar Zia, som nu kan lägga till skådespelare i sitt popstjärne- och programledar-cv. Han spelar Emil, som han beskriver som en person med ett stort kontrollbehov, som är rädd för att inte vara tillräckligt cool.

– Det har varit jättekul att testa detta, jag vill gärna fortsätta med filmandet, säger Oscar Zia.

Tappade ängsligheten

Han beskriver pandemiåret som en nyttig tid då han fått tid att reflektera över livet ordentligt. Inte minst det hyllade inhoppet i Melodifestivalen i vintras vidgade vyerna.

– Det var nog bra för mig att få mattan bortryckt under fötterna under pandemin. Jag tappade ängsligheten, det bara försvann och jag funderade mer på vad jag vill göra och vad jag tycker är kul. Och jag vill göra allt, satsa på alla de här delarna. Då mår jag som bäst.

Fakta: Skitsamma

Bygger på: Den prisbelönta danska förlagan "Sjit happens"

Regi: Nour El Refai

Manusadaption: Nour El Refai tillsammans med Jenny Grewdahl

Medverkande: Yandeh Sallah, Oscar Zia, Josefin Rheborg, Lancelot Ncube, Malte Myrenberg Gårdinger med flera.

Musik: Miss Li samt Oscar Zia.

Premiär: 4 juni på Discovery Plus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.