Annons

Nya "Avatar"-filmer blir försenade

Den som längtar efter "Avatar 3" får vänta ett tag till. Disney skjuter upp den planerade storfilmen med ett år.
Å andra sidan kan biopubliken räkna med nya "Avatar"-filmer fram till år 2031.
Nöje • Publicerad 14 juni 2023
Regissören James Cameron kommer att vara 77 år när den femte "Avatar"-filmen har premiär 2031. Arkivbild.
Regissören James Cameron kommer att vara 77 år när den femte "Avatar"-filmen har premiär 2031. Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP/TT

Filmerna i "Avatar"-serien är dyra och komplicerade att spela in. Nu står det klart att den kommande "Avatar 3" skjuts upp ett år av produktionstekniska skäl och får premiär i december 2025.

Men regissören James Cameron har redan planerat för en fjärde och femte film i serien och även dessa filmer blir försenade. Nya planerade premiärdatum blir december 2029 för fyran och december 2031 för femman.

Annons

De båda "Avatar"-filmerna ligger etta respektive trea på listan över alla tiders mest inkomstbringande filmer på bio. James Cameron har hela tiden jobbat parallellt med att utveckla ny teknik för att göra filmerna allt mer spektakulära. Det är det arbetet som nu tar mer tid.

Håller planeringen skulle det innebär att "Avatar"-filmerna sträcker sig över fyra årtionden, från första filmens premiär 2009 till femte filmen på 2030-talet. Men det är oklart om James Cameron själv har möjlighet att ta succékonceptet i mål. Regissören fyller 77 år 2031.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons