Annons

Nya sidor av glasrikets superpar

De var glasrikets superpar i decennier. Nu visas Ulrica Hydman Valliens mångfacetterade konstnärskap på Liljevalchs konsthall samtidigt som hennes man, Bertil Vallien, kommer ut som nybliven minimalist på Galleri Glas Stockholm.
Konst • Publicerad 14 maj 2020
Ulrica Hydman Vallien debuterade 1965 som keramiker med figurer inspirerade av mexikansk folkkonst.
Ulrica Hydman Vallien debuterade 1965 som keramiker med figurer inspirerade av mexikansk folkkonst.Foto: Ali Lorestani, TT
"Gesture VII" är ett av de nya verk som Bertil Vallien nu visar på Galleri Glas i Stockholm. Pressbild.
"Gesture VII" är ett av de nya verk som Bertil Vallien nu visar på Galleri Glas i Stockholm. Pressbild.Foto: Jonas Lindstrom
Konstnärsparet Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien på en utställning 2005. Arkivbild.
Konstnärsparet Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien på en utställning 2005. Arkivbild.Foto: Per Ydreskog/TT
Ulrica Hydman Vallien gick bort 2018 strax före sin 80-årsdag. Här är hon fotograferad i ateljén. Arkivbild.
Ulrica Hydman Vallien gick bort 2018 strax före sin 80-årsdag. Här är hon fotograferad i ateljén. Arkivbild.Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Självporträtt av Ulrica Hydman Vallien i 30-årsåldern.
Självporträtt av Ulrica Hydman Vallien i 30-årsåldern.Foto: Ali Lorestani TT
Utställningen på Liljevalchs omfattar drygt 500 verk av Ulrica Hydman Vallien.
Utställningen på Liljevalchs omfattar drygt 500 verk av Ulrica Hydman Vallien.Foto: Ali Lorestani TT
Staffan Bengtsson har följt Ulrica Hydman Valliens konstnärskap i tre decennier och har tagit med mycket av hennes keramik i utställningen på Liljevalchs.
Staffan Bengtsson har följt Ulrica Hydman Valliens konstnärskap i tre decennier och har tagit med mycket av hennes keramik i utställningen på Liljevalchs.Foto: Ali Lorestani TT

Det ser ut som en tanke men är en slump att två stora utställningar med makarnas konst öppnar samma vecka. Ulrica Hydman Vallien gick bort i en plötslig hjärtattack 2018, hon hade just gjort färdigt en serie målningar av ansiktslösa och stiliserade kvinnofigurer, som skilde sig mycket från hennes tidigare verk. I efterhand ser de ut som ett varsel.

Nu finns de med på Liljevalchs rika presentation av hennes konstnärskap. Verken har till stor del hämtats från det egna hemmet i Småland. Bertil Vallien har hjälpt kuratorn, tillika vännen sedan många år, Staffan Bengtsson, att leta bland teckningarna, målningarna, fotografierna och möblerna.

Annons

– Ulrica målade på precis allt – stolar, bord och gardiner, säger Bertil Vallien som ännu inte varit på Liljevalchs.

– Men jag får lite rapporter under hand. Jag tror att den blir rik, spännande och precis så knasig som Ulrica kunde vara. Hon väjde ju inte för någonting, allt gick så lätt och så snabbt för henne. Jag brukade säga att det som saknades i hennes verktygslåda, det var ett suddgummi, hon suddade aldrig, hon vara bara direkt på. Hon hade ett absolut medfött bildspråk, det bara fanns där.

Dialog med Martinson

"Då är livet fullt sysselsatt med att vara vad det är: ett paradisförsök" diktade Harry Martinson. Staffan Bengtsson, som även har gjort en dokumentär om Ulrica Hydman Vallien som nyligen visats i SVT, diskuterade strofen med henne vilket ledde till titeln på både dokumentären och utställningen.

Martinsons försiktiga "försök" fick henne att kontra med "paradisattack".

– Det är så typiskt för henne, hon nöjde sig inte med att göra ett besök i paradiset, det skulle vara attack i det också, säger Staffan Bengtsson.

Som konsthallsbesökare bjuds man in att delta.

– Hon levde frukterna, djuren, männen och sexualiteten, det är hennes berättelse från dag ett.

Två tre meter höga kvinnoskulpturer drar till sig blicken. Staffan Bengtsson ser karyatider, de kvinnostatyer som ses bära upp taket på antikens tempel. Bröst med spetsiga vårtor återkommer här och där, liksom stiliserade kvinnokön.

– Hon älskade bröst, hon var bröstgalen.

På papptallrikar

Staffan Bengtsson har gett den ratade råttskålen, hennes första försök att göra glas, en central placering. Tulpanmotivet som drog in miljarder till glasindustrin och fick konstvärlden att avfärda henne som kommersiell, finns däremot bara i konstnären Björn Kjelltofts version på papperstallrikar, en appropriering som Ulrica Hydman Vallien omfamnade.

Annons

I grunden var hon en målande konstnär, framhåller Bengtsson, men det var till keramiker som hon – och Bertil Vallien – hade utbildat sig. Keramiken är också rikt representerad på Liljevalchs: fantasifulla figurer inspirerade av folkkonsten i Mexiko liksom de större svarta som hon gjorde efter en Afrikaresa.

– Här tror jag många kommer att lyfta på ögonbrynen, hon gjorde sin sista keramikpjäs 1986 men hela tiden sade hon till mig, "nu är jag trött på glas, nu ska jag börja med keramik igen", men så blev det inte, säger Staffan Bengtsson.

Bertil Vallien skulle egentligen ha visat sina nygjorde verk på en stor internationell glaskonstkonferens i Kosta, nu coronainställd. Som 82-åring har han förverkligat sina idéer om minimalism med den nygjorda serien "Gestures" – gester – vars stavar i glas delvis är inspirerade av den klassiska plankan tvåtumfyra, fundamentet i många byggnader.

– Om man gör den i glas händer det någonting, det är ett så magiskt material, det både äter ljus och reflekterar ljus, det blir som en borrkärna ut i rymden.

TT: Hur känns det att du och Ulrica visas så stort samtidigt?

– Jag tycker det är roligt, vi är så olika. På något vis känns det nog som att "så här kan det vara i äktenskap", att man är tillsammans trots att man både som personligheter och konstnärer har så skilda uttryck, för mig har det varit otroligt inspirerande.

Bertil Valliens utställning "Ytspänning" visas på Galleri Glas 14 maj till 21 augusti. "Ulrica Hydman Vallien – en paradisattack" visas på Liljevalchs 15 maj till 30 augusti.

Fakta: Hydman-Vallien

Ulrika Hydman Vallien (1938–2018) och Bertil Vallien träffades under utbildningstiden på Konstfack i Stockholm och gifte sig 1963. När Bertil Vallien erbjöds jobb som konstnär och designer vid Åfors glasbruk i Småland bosatte de sig där. Bertil Vallien har huvudsakligen ägnat sig åt glasgjutning.

Ulrika Hydman Vallien var först verksam som keramiker, men gjorde sin sista pjäs i keramik 1986, även om hon hela tiden talade om att ta upp keramiken igen. 1972 debuterade hon som glaskonstnär, hennes första verk var en skål med råttor som ledningen för glasbruket ratade. Nu ska den dock för första gången tillverkas i en begränsad serie. Utställningen på Liljevalchs omfattar även hennes teckningar och måleri.

Fakta: Hydman-Vallien

Liljevalchs konsthall öppnar men följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Endast 50 besökare åt gången ska vara i konsthallen.

Men man ska känna sig lite stressad av tidsfaktorn, max två timmar kan man vara här, sedan får man lämna plats till andra, säger konsthallschefen Mårten Castenfors som hoppas att restriktionerna snart ska lätta.

Då är vi redan på banan, och då ska vi ha en ny vernissage.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons