unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oliver Rosengren (M): ”Jag höjer hellre entréavgiften till ett museum än patientavgiften till en vårdcentral”

Kulturen i valet. Åtta frågor till åtta politiker i Kronoberg. En representant för varje riksdagsparti. Några arbetar på kommunal nivå, andra i regionen. De är geografiskt spridda över länet men med en tyngdpunkt i centralorten Växjö. Alla utvalda har det gemensamt att de har tankar om kulturpolitiken i länet. Vi presenterar dem en och en och i ingen särskild ordning. Alla fick samma åtta frågor i förväg, och uppmanades att svara kortfattat. Vi bad dem också välja ut en bild eller selfie som de ville illustrera sina svar med. Text: Per Hägred
Oliver Rosengren med Lena Andersson.
Oliver Rosengren med Lena Andersson.
Foto: Selfie

1 Beskriv med en mening kulturlivet i regionen?

– Kulturen i Växjöregionens största styrka är bredden och eldsjälarnas engagemang.

2 Ska din kommun betala mer, lika mycket eller mindre på kulturen under nästa mandatperiod?

– Politik handlar om att prioritera och kommunsektorn står inför kärva tider, enligt prognoser från bl.a. Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Konjunkturinstitutet. Det är min bedömning att vi kommer fortsätta prioritera fler jobb, kunskap i skolan och trygg välfärd även i kommande budgetar. Samhällsproblemen handlar snarare om växande gängkriminalitet, bristande integration och otillräckliga skolresultat, än om att kulturen får för lite skattepengar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

3 Hur främja det lokala kulturlivet? Vad vill du satsa kulturpengar på?

– Vi har ett viktigt uppdrag i att säkra att alla barn och unga får möjligheter att bli sitt bästa, i det ingår att kunna delta i kulturaktiviteter och utvecklas kulturellt. Vi kan främja det lokala kulturlivet genom att göra det enkelt att driva, delta och utveckla kulturen – men den kultur som ska möta vuxna behöver i högre grad kunna bära sig själv i en tid när välfärdens kärna behöver prioriteras. Kulturens potential förminskas ibland till hur mycket skattepengar som ska läggas på olika projekt eller verksamheter. Kulturen är större och starkare än så.

4 Vem är främste kulturambassadören för regionen?

– Eftersom bredden är regionens stora kulturella styrka blir det fel att peka ut en. Jag läser gärna, och historiskt har vi flera litterära storheter som kan uppmärksammas mer, så som Pär Lagerkvist, Elin Wägner och Vilhelm Moberg. Nu ser jag fram emot att se RENT, som sätts upp av Highlight Productions. Det gör mig stolt att skickliga skådespelare och musiker som utbildat sig runt om i landet vill komma tillbaka till Växjö och bjuda oss på en föreställning som jag är övertygad om kommer hålla lika hög klass som de alltid gör. Den Växjöbo som snarare gillar klassisk musik kan alltid sträcka på sig av stolthet över Musica Vitae.

5 Finns det kultur som bör lyftas fram mer för att gör regionen känd och intressant för till exempel turister? Glaset, utvandringen eller musiken, för att ta ett par exempel.

– Det turisterna intresserar sig för kommer växa. Eftersom olika personer intresserar sig för olika saker, och det förändras över tid, ska politiken styra så lite som möjligt. Vi ser just nu att friluftslivet i kombination med närheten till stadsmiljö och mat av internationell toppklass drar besökare från hela världen. Skulle mina intressen styra, skulle vi vara världsmetropolen för Tolkien-fantaster. Det tycker jag det är bra att vi inte lägger skattepengar på att bli.

6 Finns det ett område du värnar särskilt om inom kulturen? Kulturskolan, biblioteken eller något annat?

– Barn och unga ska kunna bli sitt bästa jag utan att begränsas av sin bakgrund eller förutsättningar från föräldrarna. Det är den offentligt finansierade kulturens huvuduppgift. Möjligheten att prova på och delta i teater eller dans är två exempel. Läskunnigheten bland unga är viktig för att barn ska klara skolan och växa upp till deltagande medborgare. Modern teknik behöver bättre tillvaratas för att uppmuntra läsning och kulturutövning, inte minst bland barn och unga.

7 Kulturnämnden i region Kronoberg får 60 miljoner om året. Är det rimligt?

– Politik är att prioritera, och vi som vill ta ansvar behöver väga olika utgifter mot varandra. Vi ska vara varsamma med skattebetalarnas pengar. För mig går exempelvis en ytterligare barnmorska före att anställa en kultursamordnare, eller att investera i modern medicinsk utrustning i operationssalarna före att nå kostsamma mål för kulturell utsmyckning i korridorerna utanför. Jag höjer hellre entréavgiften till ett museum än patientavgiften till en vårdcentral. Region Kronoberg har omfattande problem med barn- och ungdomspsykiatrin, personalförsörjningen i sjukvården, arbetsmiljön på flera enheter och ett stort budgethål. I Kronoberg betalar vi näst högst landstingsskatt, men får inte näst bäst vård. Enligt mig är det mycket som behövs innan vi kan prioritera mer resurser till kulturen. Dessutom behöver Mikael Johansson (M) bli regionstyrelsens ordförande.

8 Det här vill jag föra till protokollet…

– I Moderaterna har vi högt i tak och det finns politisk bredd i synen på hur stort ansvar våra invånare har för att finansiera kulturen genom skatten. Det tycker jag är uppfriskande och ger även väljare möjlighet att rösta på kandidater som står för deras åsikter. Ibland anklagas vi som oftare säger ”nej” till nya kostnader för skattebetalarna för att vi skulle vara emot exempelvis kulturen, men det är helt olika saker. Jag har själv ett stort intresse för litteratur, musik och teater – men tycker att den som inte delar mitt intresse lite väl ofta får betala för mig.

Oliver Rosengren med Jonas Gardell.
Oliver Rosengren med Jonas Gardell.
Foto: Selfie
"Sagan om ringen”
"Sagan om ringen”
Ed Sheeran
Ed Sheeran
Foto: Markus Schreiber
Sam Smith
Sam Smith
Foto: Andy Kropa
Skådespelare i ”Skam”.
Skådespelare i ”Skam”.
Foto: Terje, Bendiksby

Läs mer

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Intervju • Pettersson, Rosén och Gynge

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Trion har levererat under försäsongen. Nu ligger tankarna på nästa fullträff.

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

Känd av polisen sedan tidigare

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

När de två anställda ertappade inbrottstjuvarna beslutade de sig för att ingripa.

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Växjö

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Snickerifirman jobbade i två veckor på restaurangen. Men betalningen uteblev.

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kvarteret Fabriken

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kommunen har i flera år haft planer på ett stort parkeringshus i Växjö centrum.

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Rottne • Trafikolycka

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Räddningstjänsten larmades till platsen.

Kommunal chef har sagt upp sig - fått toppjobb i annan kommun

Växjö

Kommunal chef har sagt upp sig - fått toppjobb i annan kommun

– När man är 56 år och vill se något annat så är det nog dags.