Annons

Om människans relation till sig själv – genom en artificiell varelses ögon

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros senaste roman ”Klara och solen” är en både oroande aktuell och närmast elegisk historia om ett inte alltför avlägset robotsamhälle. Att en kvinnlig maskinmänniska här upphöjts till berättarjag är ett snilledrag, tycker kritikern Martin Lagerholm
Publicerad 13 mars 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kazuo Ishiguros senaste roman handlar om artificiell intelligens.
Kazuo Ishiguros senaste roman handlar om artificiell intelligens.Foto: Lorna Ishiguro
Roman

Klara och solen

Författare: Kazuo Ishiguro

Översättning: Niclas Hval

Förlag: Wahlström & Widstrand

I alla tider har människan fantiserat om homunculus, den konstgjort människoskapade varelsen. Mary Shelleys monster i skräckromanen ”Frankenstein”, eller den vackra Olimpia som stackars Nathanael i E.T.A Hoffmanns suggestiva berättelse ”Sandmannen” blir fullständigt förhäxad av innan han till sin fasa upptäcker att hon i själva verket är en mekanisk docka, en ”automat”, hör till den litterära spökromantikens mest berömda exempel på ”maskinmänniskor”. Inte undra på att Freud började laborera med begreppet ”Das Unheimliche” (en krypande känsla av obehag inför något främmande) efter att ha läst just Hoffmanns lugubra historia.

”... en de små gesternas, blickarnas, tonfallens och försiktigt utforskande sinnesrörelsernas observanta krönikör.”

I vår egen digitaliserade värld är det numera ingen ände på de teknologiska svärmerierna, och knappast heller på redan mer eller mindre realiserbara innovationer inom artificiell intelligens. Filmmediet har hakat på och bidragit med inspiration. Bland många andra intressanta produktioner kan nämnas den internationellt uppmärksammade svenska tv-dramaserien ”Äkta människor”, om ett antal människorobotars (”hubotar”) drömmar och uppror, och Alex Garlands hyperintressanta spelfilm ”Ex Machina” på samma tema.

Annons

Någonstans i det här motiviska segmentet kan man placera Kazuo Ishiguros senaste och nu i dagarna utgivna roman ”Klara och solen”. Inte heller han är särskilt intresserad av det digitaltekniska finliret bakom maskinintelligensen, utan som diktare snarare av vad denna i förlängningen kan tänkas innebära för människans relation till sig själv – och till den artificiella intelligensens egna ”känslor” och ”livsuppfattningar” (möjligen befinner vi oss redan bortom de där citationstecknen). Kan även androider drömma om kärlek och känna obrottslig lojalitet?

Titelfiguren och berättarjaget Klara, en så kallad AV (artificiell vän), står i romanens inledning tillsammans med sina robotlikar i butiken och väntar på att någon skall komma in och köpa henne, i egenskap av kompis till ensambarn. Under tiden får hon tillfälle att emellanåt betrakta en bit av omvärlden från skyltfönstret, och får då dessutom en skymt av den sol vars energi hon måste absorbera för att inte slockna. Den exceptionella iakttagelse- och inlevelseförmåga som butiksinnehavaren gärna berömmer henne för, är förstås också Ishiguros egen. Genom hela författarskapet har just detta varit Nobelpristagarens kanske allra främsta särdrag: att i verk efter verk vara en de små gesternas, blickarnas, tonfallens och försiktigt utforskande sinnesrörelsernas observanta krönikör.

På ett för Ishiguro ovanligt enkelt och rakt språk – helt i paritet med Klaras egna högst begränsade och troskyldiga uppfattningar av tillvaron och människan – vecklar han varsamt ut hennes vidare upptäckter och öde. Hur hon småningom kommer att tillhöra 14-åriga Josie, alltmedan bakgrunden uppenbarar en värld där AI och robotar står för det mesta av samhällets produktion och administration och där klassamhället tar sig nya men samtidigt välbekanta uttryck. Och där romanen inte minst kommer att handla om huruvida Klara skall lyckas hjälpa Josie att bli fri från sitt besynnerliga sjukdomstillstånd, och framför allt om vad som kommer att ske med Klara om hon misslyckas.

Martin LagerholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons