Annons

Östlund och Abbasi jagar EFA-priser

Ruben Östlund och Ali Abbasi ligger i täten när nomineringarna till European Film Awards presenteras. Filmerna "Triangle of sadness" och "Holy spider" har fem respektive fyra nomineringar till galan.
Film • Publicerad 8 november 2022
Ruben Östlunds film "Triangle of sadness", som vann Guldpalmen i maj, har nu chans att ta hem fem priser på European Film Awards. Arkivbild.
Ruben Östlunds film "Triangle of sadness", som vann Guldpalmen i maj, har nu chans att ta hem fem priser på European Film Awards. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ali Abbasis film "Holy spider" utsågs tidigare i år till Danmarks Oscarsbidrag. Nu tävlar den om fyra priser på European Film Awards. Arkivbild.
Ali Abbasis film "Holy spider" utsågs tidigare i år till Danmarks Oscarsbidrag. Nu tävlar den om fyra priser på European Film Awards. Arkivbild.Foto: Christina Kronér/TT

Ruben Östlunds drift med de snuskigt rika har chans att vinna priser i kategorierna bästa film, bästa regissör, bästa manus och bästa manliga skådespelare. I den sistnämnda kategorin är det Zlatko Buric som har nominerats för sin roll som rysk oligark i "Triangle of sadness".

"Triangle of sadness" har också möjlighet att vinna European University Award – vilket ger Östlund ett försprång i kampen om antalet priser.

Annons

För den svensk-iranske regissören Ali Abbasi ser det nästan likadant ut. Hans thriller "Holy spider" är nominerad för bästa film, bästa regissör, bästa manus – och bästa kvinnliga skådespelare. Det är Zar Amir Ebrahimi som har chans att vinna pris i skådespelarkategorin.

I dokumentärgenren märks framlidne Mantas Kvedaravicius uppmärksammade film "Mariupolis 2". Den tävlar mot bland andra "A house made of splinters" av Simon Lereng Wilmont, ett filmprojekt gjort i samarbete mellan Danmark, Finland, Sverige och Ukraina.

När den långa nomineringslistan avslöjades i somras fanns även Tarik Salehs film "Boy from heaven" och Magnus Gerttens dokumentärfilm "Nelly och Nadine" med, men de har nu fallit bort i konkurrensen.

Pristagarna avslöjas vid en ceremoni i Reykjavik den 10 december.

Rättat: I en tidigare version fanns inte nomineringen till universitetspriset med.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons