Annons

Pandemistrategi får godkänt betyg i diger genomgång

Johan Anderberg begår en pedagogisk bedrift med sin ambitiösa genomgång av den svenska corona-strategins första år. Recensenten Torun Börtz dras med i ”Flocken”.
Bokrecension • Publicerad 15 maj 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Författaren Johan Anderberg anstränger sig för att göra texten så levande och lockande som möjligt.
Författaren Johan Anderberg anstränger sig för att göra texten så levande och lockande som möjligt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag kände mig till en början inte särskilt sugen på att sätta i mig 366 sidor om något som förpestat livet i över ett år och som jag helst vill lägga bakom mig så fort som möjligt. Min tveksamhet visade sig glädjande nog helt obefogad.

Prosa

Flocken

Författare: Johan Anderberg

Förlag: Albert Bonniers

Johan Anderberg har arbetat med den här boken från i princip dag ett av pandemin och närstuderat händelseförloppet live, något som nog varit en nödvändighet. En diger research har kompletterats med ett par hundra intervjuer.

Annons

Att sedan på ett så läsvänligt sätt som möjligt avhandla detta lika komplexa som infekterade ämne är onekligen en pedagogisk bedrift.

Dels sätter författaren in den pågående pandemin i ett historiskt perspektiv. I korta, effektiva tillbakablickar går han inte bara tillbaka till smittkoppsvaccinationernas barndom på 1700-talet och 1500-talets massdöd i Mexiko i samma sjukdom. Han går så långt som 480 miljoner bakåt i tiden, till det mänskliga immunförsvarets utveckling.

Dels anstränger sig Johan Anderberg för att göra texten så levande och lockande som möjligt. Så påminner inledningen om en deckares. Fyra män möts i en anonym byggnad och redan på tredje sidan presenteras konflikten. Hur ska det gå?

Som läsare av den faktaspäckade texten får man med jämna mellanrum små muntrationer i form av friska formuleringar och lättsamma personbeskrivningar. Som att kollegorna kallar den vältränade biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten för ”Snygg-Anders”. Eller när författaren skriver att Åke Lundkvist, professor i molekylär virologi, snarare ser ut ”som om han vore gitarrist i ett band som haft sin storhetstid på 80-talet, men som fortfarande turnerade.” Det lägger också ett välkommet perspektiv på personer som i medierapporteringen ofta framstår som institutioner utan mänskliga dimensioner.

Men ämnet är så klart extremt mångfacetterat och rösterna i boken är många. Jag hade inte tackat nej till en rollista över de medverkande. I takt med att sidorna avverkas blir det allt svårare att hålla koll på vem som sagt vad och vem som håller med vem.

”Johan Anderbergs slutsats är att Sverige under 2020 drabbades lindrigare än flera av de länder som stängde ner tidigt och hårt och han ger Anders Tegnell och hans mentor Johan Giesecke rätt på nästan varenda punkt.”

”Flocken” redogör för hur den svenska corona-strategin utvecklades under sitt första år i förhållande till omvärlden. Samtidigt försöker Johan Anderberg komma fram till vad som varit rätt och fel med den, innan regeringen mot slutet av året började ”demontera” strategin, för att använda författarens egna ord.

Johan Anderbergs slutsats är att Sverige under 2020 drabbades lindrigare än flera av de länder som stängde ner tidigt och hårt och han ger Anders Tegnell och hans mentor Johan Giesecke rätt på nästan varenda punkt.

Nu är pandemin dock långt ifrån över – hur det blivit om regeringen fortsatt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer fullt ut får vi kanske aldrig veta. Och det kommer att dröja innan sista slutsatsen dragits och vi verkligen vet vilka konsekvenserna blivit, både för enskilda och för samhället i stort.

Men trots detta utgör ”Flocken” ett genomarbetat stopp på vägen mot förståelse av en exceptionell period i samtidshistorien.

Torun BörtzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons