Annons

"Pappan till alla Bondkaraktärer"

Vi är vana vid att se Sean Connery som James Bond, i smoking, ofta omgiven av lyx.
Men i verkligheten satt uppväxten som arbetargrabb kvar livet ut, säger filmjournalisten Gunnar Rehlin.
Film • Publicerad 31 oktober 2020
Sean Connery som James Bond i den fjärde James Bond-filmen "Åskbollen".
Sean Connery som James Bond i den fjärde James Bond-filmen "Åskbollen".Foto: AP/TT

Inte mindre än fyra gånger träffade filmjournalisten Gunnar Rehlin Sean Connery. Den första gången var under inspelningen av krigsfilmen En bro för mycket i Holland.

– Det som slog mig var att när det var lunch så brände de andra stora stjärnorna iväg med limousin för att äta på något flådigt ställe. Connery ställde sig i kö till kantinen med en bricka ihop med de andra filmarbetarna, med personalen, som den arbetargrabb han var från början. Det sa rätt mycket om honom det där, säger Gunnar Rehlin.

Annons

En gång blev det intervju i Sverige i samband med att den mycket golfintresserade Sean Connery deltog i en golfturnering i Stenungsund.

– Han var en trevlig person att intervjua, och jag har en känsla av att de här arbetarklassrötterna, de fanns där hela tiden. Hur mycket han än spelade James Bond i smoking och med otroliga kunskaper om champagne så tror jag att uppväxten satt kvar i honom hela livet, säger Gunnar Rehlin.

Och icke att förglömma, lägger Rehlin till, han var en bra skådis.

– Fortfarande tycker jag han var den bästa James Bond. Det fanns en farlighet i honom, glimten i ögat. Han var farlig på ett sätt som de efterföljande aldrig kunde bli, säger Gunnar Rehlin.

"Var en idol"

Enligt filmvetaren och filmskribenten Jan Lumholdt utmärkte sig Sean Connery redan i den första början av sin karriär.

– Han hade en enorm kameranärvaro redan i sina allra tidigaste filmer och man lägger direkt till hans utstrålning är man ser honom.

Enligt Jan Lumholdt var Sean Connery en idol för många i hans egen generation – som Elvis var för många i den tidigare generationen.

– Visst, en del tyckte att han var ytlig, men därför var det så betryggande att han genom åren gjorde så spännande val av roller i filmer som "Mannen som ville bli kung", "De omutbara" och "Rosens namn", säger han och fortsätter:

– Han hade serietidningslooken, men den kombinerades med en väldigt djup personlighet.

"Fruktansvärt tragiskt"

Gunnar Schäfer driver James Bond 007 Museum i Nybro.

Annons

– Sean Connery är pappan till alla Bondkaraktärer som Ian Fleming skapade. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Gunnar Schäfer.

Schäfer beskriver Connery som en trendsättare som världen inte hade sett tidigare.

– De valde Sean Connery för att han var en rå och oslipad diamant. Ian Flemming gillade honom inte från början, och sen utvecklades Bond till att bli den karaktär han har blivit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons