Annons

Pjäs utan asiatiska skådespelare får kritik

Teater • Publicerad tisdag 13:27
Dramatenpjäsen "Vegetarianen" får kritik för avsaknaden av skådespelare med asiatiskt ursprung. Arkivbild.
Dramatenpjäsen "Vegetarianen" får kritik för avsaknaden av skådespelare med asiatiskt ursprung. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nästa vecka har uppsättningen "Vegetarianen" premiär på Dramaten. Nu kritiseras valet att inte inkludera skådespelare av asiatiskt ursprung, då pjäsen bygger på en roman av sydkoreanska författaren Han Kang.

Företrädare för organisationen Stop Asian Hate Sweden säger till P4 Stockholm att det finns gott om skådespelare med asiatiskt ursprung som hade kunnat axla rollerna. Beslutet att bara låta vita skådespelare ta plats på scenen leder till en utträngning av rasifierade skådespelare, enligt organisationen.

I ett mejl till Sveriges Radio skriver Dramaten att fokus i pjäsen är på det allmängiltiga och existentiella och att författarens bildvärld är förlagd i ett icke namngivet universum och att ingen av skådespelarna ska föreställa personer med sydkoreanskt ursprung.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons