Annons

"Putin försöker skapa en ny världsordning"

Putin växte upp i ett Sovjetunionen som försökte skapa en ny världsordning – nu vill han göra samma sak. Det framhåller den finländska författaren Sofi Oksanen som ser den ryske presidentens argument om nazister som en länk i en lång historia.
Litteratur • Publicerad 2 mars 2022
Sofi Oksanen menar att den ryska propagandan måste förstås utifrån en historisk kontext. Arkivbild.
Sofi Oksanen menar att den ryska propagandan måste förstås utifrån en historisk kontext. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Sofi Oksanens mamma föddes i det Sovjetockuperade Estland och fler av hennes romaner är sprungna ur den baltiska 1900-talshistorien. På telefon från Helsingfors berättar hon att hon är allt annat än förvånad över Vladimir Putins deklaration om att ryska soldater ska "rädda Ukraina från nazister". Argumentationen från Kreml har varit densamma sedan "det stora fosterländska kriget" som Ryssland kallar kriget mot 1940-talets Nazityskland. Oksanen menar att den ryska propagandan måste förstås utifrån en historisk kontext.

– Jag ser kommentarer om att Putin är galen, till och med om att han skulle ha hjärncancer, och det kan han naturligtvis ha, men när man tittar på hans propaganda är det en berättelse som han spunnit på väldigt länge. Det låter märkligt och galet när han säger att han ska befria Ukraina från nazister, men det en berättelse som kommer från det stora fosterländska kriget, säger hon.

Annons

Den ryska ockupationen av de baltiska staterna rättfärdigades med samma argument, framhåller Oksanen, vars mamma är estländsk.

– På det sättet blir det en logisk länk i en lång historia. Det är en historia som berättats i årtionden, som gått i arv från en generation till en annan. Putin växte upp under en tid då Sovjetunionen försökte att skapa en ny världsordning och nu försöker han göra samma sak.

Det samtida Ukraina

I sin senaste roman skildrar Oksanen det samtida Ukraina. "Hundparken" handlar om exploateringen av fattiga ukrainska kvinnor. Som surrogatmödrar försöker Olenka och Darja resa sig ur armodet i östra Ukraina.

Så småningom hamnar de i Finland där de utifrån sitt fortsatta bottenläge betraktar de finska barnfamiljernas kärlek och omsorg till husdjuren, hundarna, vars egna park framstår som något av ett himmelrike.

– En sak är säker, i dag kunde de inte jobba i Ukraina som donatorer, deras kunder skulle inte kunna komma till landet. Jag gillar tanken på att Olenka skulle åka tillbaka och försvara Kiev, hon var lycklig där. Och när hon följde revolutionen från distans var det väldigt smärtsamt för henne. Därför tror jag att hon den här gången kanske skulle ha åkt tillbaka för att bygga en annan sorts framtid, säger Sofi Oksanen om sina romanfigurer.

Flera av hennes ukrainska vänner är bosatta utomlands, de som bor i Kiev har valt att stanna, berättar hon.

– Deras vänner utanför landet samlar förnödenheter som de transporterar till Ukraina.

Fullsatta tåg

I de statligt kontrollerade ryska medierna beskrivs kriget i Ukraina som "ett inbördeskrig" eller en "specialoperation" i Donbass, noterar Oksanen som tror att de flesta ryssar ännu inte vet vad som verkligen pågår. Samtidigt rapporterar dagstidningen Helsingin Sanomat om hur tågen mellan S:t Petersburg och Helsingfors nu kommer fullsatta av ryssar som flyr landet.

En intervjuad passagerare ber om att "det här helvetet ska ta slut" och förklarar att "vi ryssar stöder inte detta krig".

Många finländare associerar kriget i Ukraina med det finska vinterkriget, konstaterar Sofi Oksanen som tror att det pågående kriget kommer att få samma betydelse för den ukrainska identiteten som vinterkriget fått för den finska.

Det pågående kriget

Annons

Även i Finland har man nu demonstrerat mot det pågående kriget, vilket måste ses som en solidaritetsmanifestation utöver det vanliga i ett land där man vanligen inte demonstrerar alls, framhåller Oksanen. Också den offentliga användningen av den ukrainska flaggans färger är något nytt i Finland.

– Vi hade människor som var tvungna att lämna sina hem i Karelen, många tänker på sina mor- och farföräldrar och därför är det lätt att känna väldigt starkt. Det här ekar med vår egen historia, säger hon.

Den finländska regeringens svängning och beslut att – efter den svenska – sända vapen till Ukraina, beskriver hon som historiskt.

– Det är också många civila protester mot Putin även bland företagen. Vårt Alko, Systembolaget, slutar sälja ryska produkter och korvtillverkaren Snellman skickar en buss så att de ukrainska arbetarnas familjer ska kunna komma till Finland.

Fakta: Sofi Oksanen

Född: 1977. Uppvuxen i Jyväskylä, hennes finske far är elektriker, hennes estniska mor ingenjör. Under barndomen reste hon till sin mormor på den estländska landsbygden.

Bor: I Helsingfors.

Böcker i urval: Debuterade 2007 med "Stalins kossor". Fick Nordiska rådets litteraturpris för "Utrensningen" 2010. Den senaste romanen "Hundparken" kom 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons