Rachel Mohlin i ”Bokstavligt talat”: ”Jag var rädd för att straffas”

Skådespelaren Rachel Mohlin berättar om sitt skrivande och sin småländska bakgrund i litteraturpodden ”Bokstavligt talat".
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 15 juli 2022

Rachel Mohlin känner väl de flesta igen från humorprogrammet ”Kvarteret Skatan”, som återupplivades förra året. Hon är känd skådespelare, imitatör, manusförfattare och nu även romanförfattare. Debuten ”Dungen” kom ut hösten 2021.

Rachel Mohlin började karriären med att skriva sketcher för radio, krönikor och radioteater.

– Det såddes ett frö att jag ville skriva längre, men sedan blev det andra jobb. 2012 bestämde jag mig för att det skulle bli en bok, men det dröjde ända till 2018 innan jag började skriva ”Dungen”, berättar hon.

Rachel tar ofta avstamp från en plats när hon skriver.

– Dungen är en plats svävar, är det en fysisk plats eller något inom huvudpersonen Adina? Den har stor betydelse för Adina och hennes kompis Malin. Dungen för dem samman och slår dem också itu.

Rachel Mohlin är uppvuxen i de småländska skogarna i Skärstad utanför Jönköping.

– Jag har en speciell relation till skogen. Gå så långt att ni ser huset, men inte längre sa alltid pappa.

För snart 30 år sedan flyttade Rachel från Småland.

– Men det är också jättenyss tycker jag. Det känns nära och bekant och alldeles nyss men längesen när man tänker efter.

I ”Dungen” är församlingen Kristi gemenskap central. Sammanhållningen är tät. Rachel själv var medlem i Allianskyrkan fram till att hon började gymnasiet.

- Jag var rädd för att straffas, att göra fel eller synda. Att Jesus skulle komma tillbaka. Jag har fått jobba mycket med den rädslan i vuxen ålder, att våga tänka fritt och leva utan rädsla.

– Det var inte så dramatiskt att jag gick ur Allianskyrkan. Jag fick nya kompisar helt enkelt. Hittade ett nytt sätt att vara mig själv när jag började gymnasiet.

Nu skriver Rachel på en uppföljare om Adina och Malin.

– Var är jag i processen? Jag har ritat upp innehåll i kapitlen, sedan kommer det att ändras. Men jag har träffat Adina och Malin igen! De är en del av mitt liv!

Fotnot: Lyssna mer i litteraturpodden ”Bokstavligt talat” på smp.se eller där poddar finns.

Rachel Mohlin, t h, gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Rachel Mohlin, t h, gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.