GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rappt, realistiskt och ruskigt blodigt på konferensresan till helvetet

Korrupt kommunpolitik, en dysfunktionell arbetsgrupp och blodig slasherskräck. Mats Strandberg har talang för att ta något som de flesta känner igen och skruva till det, skriver Bella Stenberg.
Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen", som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin.
Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen", som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin.
Foto: JONAS EKSTROMER

Vi ska alla dö. Men fastän vi vet att det är så, är det ett faktum de flesta av oss lyckas förtränga större delen av tiden. Till skillnad från personerna i Mats Strandbergs romaner som måste möta och helst också undvika döden som en högst reell faktor här och nu.

Thriller/skräck

Konferensen

Författare. Mats Strandberg
Förlag: Norstedts

I genombrottet med Engelsforstrilogin (med Sara Bergmark Elfgren 2011) får en grupp tonårsflickor häxkrafter och uppdraget att rädda världen. I första skräckromanen ”Färjan” släpps blodskvättande kaos lös på Östersjön. I nästkommande ”Hemmet” nästlar sig något ont sig in på ett demensboende, där människorna också behöver handskas med andra frågor om livets slut. I fina och tänkvärda ”Slutet” hanterar två sjuttonåringar sin sista månad innan en komet ska förinta jorden. I ”Konferensen” gäller det att överleva inte bara den påtvingade närheten med kollegorna, utan den maskerade mördaren vars brutala attacker inte, som en av dem desperat föreslår, är en extrem form av teambuildingaktivitet.

"I skräckschablonen stugan i skogen, en stugby vid Kolarsjön, samlats de anställda på kommunens exploateringsenhet för konferens innan byggstarten för ett stort köpcentrum."

Strandberg har talang för att ta något alldagligt eller realistiskt och skruva till det, samtidigt som samtidsfrågor – här är det främst exploatering och brustna framtidsdrömmar i glesbygden – och vardagsoron ligger kvar och puttrar. Att Stephen King är den stora förebilden är inget han hymlar med och visst kan han kallas för Sveriges motsvarighet.

I skräckschablonen stugan i skogen, en stugby vid Kolarsjön, samlats de anställda på kommunens exploateringsenhet för konferens innan byggstarten för ett stort köpcentrum. Ett kontroversiellt projekt som splittrat kommunen – och som visar sig vara minst sagt misskött. De nio är en lika klichéartad grupp som i en amerikansk collegefilm, med den inkompetenta chefen, den sköna (alltså outhärdliga) killen och hans sidekick, den duktiga flickan som nu är utbränd, idealisten som gett upp, surgubben som väntar in pensionsdags … och hon som är ny och vill avslöja missförhållandena. Alla med sina hemligheter och besvikelser över vad som blivit av livet.

Strandberg lyckas få läsaren att både lära känna dem – alla är inte vad ytan först får dem att verka som – och börja känna för dem. Åtminstone några av dem. Och dessutom känna igen dem från arbetslivet. En dysfunktionell grupp som måste lära sig att och samarbeta för att överleva. Den okända hämnaren som lurar i mörkret är den här gången inte något övernaturligt och borde kanske därför vara mer skrämmande. ”Konferensen” är rapp och lekfull med allvarlig underton. men när förväntningarna är så skyhöga som på just Mats Strandberg känns det ändå som han kunde grävt ännu lite djupare i mörker och rädslor.

Läs mer