Annons

Religiöst musikbolag nobbade homosexuell – stäms

Diskrimineringsombudsmannen (DO) väcker åtal mot ett företag i musikbranschen som avbokat en kund med hänvisning till hans sexuella läggning.
Musik • Publicerad 12 november 2021
En musikproducent avbokade en homosexuell artist utifrån sin egen religiösa tro. För detta stäms han nu av Diskrimineringsombudsmannen på 25|000 kronor. Arkivbild.
En musikproducent avbokade en homosexuell artist utifrån sin egen religiösa tro. För detta stäms han nu av Diskrimineringsombudsmannen på 25|000 kronor. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Företaget, baserat i Västsverige, erbjuder musiktjänster där kunder erbjuds att skriva och spela in musik tillsammans med företagets ägare. Den man vars talan DO nu för hade beställt en musiktjänst av företaget, men när ägaren fick klart för sig att kunden var homosexuell avbokades uppdraget.

Företaget har uppgett att avbokningen skedde då det inte är förenligt med ägarens kristna tro att samarbeta med en person som är homosexuell, skriver DO i ett pressmeddelande, som också uppmärksammats av Hallands Nyheter.

Annons

"Var och en har en självklar rätt till sin tro, men rättspraxis klargör att själva utövandet av den religiösa tron kan begränsas om utövandet kommer i konflikt med något av de diskrimineringsförbud som finns i diskrimineringslagen. Ett företag som erbjuder tjänster till allmänheten får därför inte med hänvisning till religion diskriminera mellan olika kunder som vänder sig till företaget", säger Johanna Fernlund, tillförordnad chef för DO:s processenhet, enligt pressmeddelandet.

DO begär nu att företaget ska betala 25 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen, och det blir nu upp till Varbergs tingsrätt att ta ställning till frågan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons