Annons

Rheborg detektiv i "Agatha Christies Hjerson"

En lekfull spin off på Agata Christies pusseldeckare. Så beskrivs "Agatha Christies Hjerson", en ny serie med Johan Rheborg i titelrollen som den avige föredettingen Sven Hjerson.
Tv • Publicerad 12 augusti 2021
Johan Rheborg i "Agatha Christies Sven Hjerson". Pressbild.Foto: TV4
Hanna Alström och Johan Rheborg spelar huvudrollerna i "Agatha Christies Hjerson". Pressbild.Foto: TV4

En högpresterande och begåvad polis som även är ganska hopplös. Så beskriver Johan Rheborg rollfiguren Sven Hjerson, som han gestaltar i den nya tv-serien "Hjerson".

Hjerson har blivit bränd på jobbet och skapat sig ett nytt, avskärmat och ganska ensamt liv som ramas in av vegansk kosthållning, strikta rutiner, skvallerkonsumtion och vinylsamlande. När han möter seriens andra huvudperson, realityproducenten Klara Sandberg som spelas av Hanna Alström, tar livet en ny vändning och de två udda personligheterna börjar lösa brott tillsammans.

Hitta sig själv

Annons

– Hjerson är en väldigt ensam person och på så vis är han lik många andra detektiver, men skillnaden är att han ändå har en livsgnista. Han avfärdar snabbt de flesta människor han möter, men upptäcker att han tycker om Klara trots att hon är asjobbig. Han hittar ett slags like i Klara och påbörjar ett slags resa mot att hitta sig själv, säger Johan Rheborg.

Sven Hjerson dyker upp i Agatha Christes verk som en litterär figur, där det är Christies fiktiva författare Ariadne Oliver som skapar den åländske mästerdetektiven. Johan Rheborgs kännedom om Agatha Christes böcker sträcker sig till "brukskunskaper", men att inte vara alltför påläst har underlättat arbetet med serien, menar han.

Ramen är Agatha Christies, men eftersom det inte riktigt har funnits någon mall att förhålla sig till har resultatet blivit desto mer lekfullt och okonventionellt.

– Vi har försökt göra en rolig, lekfull och sprudlande serie snarare än en klassisk "scandic noir"-grej. Vi ville skapa en serie som inte bara löste mord utan som också handlar mycket om just de här två udda personerna som börjar hänga ihop som omaka kompisar, säger han.

Inget mörker

Just lekfullheten och humorn har varit viktiga ingredienser i arbetet med serien.

– Alla gick i gång på att vi inte skulle göra mörk realistisk deckarserie. De klassiska Christie-filmerna har förstås varit en inspiration, men också nya filmer och serier som "Knives out" och "Killing Eve", säger Hanna Alström.

Alströms rollfigur Klara är en driven, öppen människa som även har en egoistisk botten. Men hon har också många likheter med kompanjonen Hjerson – även om de har helt olika bakgrund.

– Klara skulle, precis som Hjerson, kunna ställa sig upp under ett möte och dra bara för att det är för tråkigt, men hon har andra sociala skills än vad han har. Hon bryr sig inte heller så mycket om hur hon uppfattas och är också ganska ensam i sitt liv, trots att hon har sin kille och barn. Men hon vill inte stanna i det livet, hon vill vidare, säger Hanna Alström.

Bra soppa

Hittills har en säsong av "Agatha Christies Hjerson" spelats in, men både Johan Rheborg och Hanna Alström hoppas på en fortsättning på de åtta avsnitten:

– Känslan efter inspelningen är verkligen "oj, det här kan vi göra mer av och utveckla". Det är en bra soppa som vi vill koka lite till, vi är inte riktigt färdiga. Det är en värld man vill tillbaka till, säger de.

Annons

"Agatha Christies Hjerson" har premiär på C More den 16 augusti och på TV4 den 24 augusti.

Fakta: Johan Rheborg

Ålder: 58

Gör: Komiker, skådespelare, manusförfattare

Tidigare: Medlem i humorgruppen Killinggänget och roller i en lång rad tv-serier och filmer, som "Solsidan", "Kenny Starfighter", "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", "En del av mitt hjärta", "Orca" och "Max Anger".

Aktuell: Som detektiven Sven Hjerson i "Agatha Christies Sven Hjerson".

Fakta: Johan Rheborg

Ålder: 40

Gör: Skådespelare

Tidigare: Teaterroller och roller i filmer och tv-serier som "Livet i Fagervik", "En gång i Phuket", "En plats i solen", "Mig äger ingen", "Sameblod" och "Morden i Sandhamn".

Aktuell: Som Klara Sandberg i "Agatha Christes Hjerson".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons