Roligt för hela slanten med tecknade vovvar som har mycket för sig

Tänk vad glad man kan bli av en liten hund, för att inte tala om 100. Eva Wahlström har läst en fyndig bok.
Bokrecension • Publicerad 10 april 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lena Sjöberg.
Lena Sjöberg.Foto: Bruno Wegelius

Jag har alltid älskat hundar och dom ofta också mig. Men inte riktigt alla hundar är älskvärda. Lena Sjöberg har skrivit en rad bilderböcker, fina naturböcker i en välstämd kolorit. I hundboken är det streckade tecknade vovvar som har mycket för sig eller bara är. Det är roligt för hela slanten och att hundar har humor är jag säker på.

Bilderbok

Hundra (sidor) hundar

Författare: Lena Sjöberg

Förlag: Opal

Lena Sjöbergs baksidestext säger det mesta:

”Vill du lära dig en massa intressant om hundraser. Vill du bli en hejare på valpträning? vill du utvecklas som hundägare? Välj en annan bok”.

Här spelar Bandhunden elgitarr och Blindhunden i svarta glasögon ser ut att snart kliva ut för ett stup. Matten får dra Lathunden efter, det ser tungt men hunden ser nöjd ut. Bullterriern bakar mumsiga bullar medan den lilla valpen ser längtansfull ut. En aristokratisk schnauzer läppjar lite vin.

Det är egentligen svårt att skriva om den här boken man skulle verkligen vilja visa alla bilder och den fyndiga texten. Som en liten tant som svarar på frågan om det inte är jobbigt med en liten valp: ”Nejdå, nejdå. Han är sååå lugn och fin!” Och så får läsaren den avbitna bakdelen på tantens kappa.

Och jo, lite lär man sig om hundars bristande konsekvenstänk och dito om mattar och hussar också. En bok att bli bara glad av.

Eva WahlströmSkicka e-post