Annons

Romanpris och Poetry slam-pris

Kultur • Publicerad 10 mars 2006
Missa inte Woody.
Missa inte Woody.Foto: 
Romanpristagare Eva Adolfsson.
Romanpristagare Eva Adolfsson.Foto: 

I går eftermiddag blev det klart att Eva Adolfsson får Sveriges radios romanpris 2006 för sin bok Förvandlingen. Som vanligt är det en lyssnarjury som har diskuterat och valt vinnarboken bland sex nominerade fjolårsböcker. Juryn motiverar sitt val med att Eva Adolfsson lyckas skildrar en kvinnas dubbla havandeskap - att föda såväl barnet som texten - på ett sätt som berör både män och kvinnor. Klas Östergren fick alltså se sig snuvad även på detta pris. Han var ju som bekant favorittippad till Augustpriset för sin roman Gangsters men gick bet. Men det gör ju förstås inte hans roman sämre.

Etermedia har stått i det kulturella centret fler gånger under veckan som gått. I måndags drog favoritkulturprogrammet Kobra igång för våren, och bjuder man på en intervju med favoritregissören Woody Allen är det närmast straffbart att missa. Ni som ändå hade något viktigare för er just då får en ny chans i morgon då det är repris. Då får även ni anledning att fundera på vad som är krona och vad som är klave på en enkrona. Kobra hade ett litet inslag om det, där det visade sig att ingen egentligen kunde svara. Skönt, tyckte jag, som trott mig vara ensam om att aldrig kunna lära mig vad som är vad.

Annons

Det har också varit SM-kval i poetry slam i Växjö, vilket vi skrev om i gårdagens tidning. Ronny Söderlind vann och tog därmed en plats i Växjös lag som ska tävla i SM i Sala i maj. Sedan tidigare har Fredrik Hänninen säkrat en plats.

Jag har sett båda kvaltävlingarna som hittills ägt rum och måste erkänna att jag är imponerad. Föreningen Växjö poetry slam har bara funnits i knappt ett år, och förutom att de är aktiva och lockar mycket folk till sina slam, så finns det en massa begåvade slampoeter här i länet. Ska bli kul att följa framöver.

Om veckan som gick handlade en del om etermedia, så blir det än mer av den varan nästa vecka. På tisdag startar litteraturprogrammet Babel med utmärkte programledaren och författaren Daniel Sjölin. Sett genom Babels ögon framstår föregångaren Röda rummet precis så mossigt som det faktiskt var. I första Babel för säsongen får vi möta haussade New York-författaren Jonathan Safran Foer som är aktuell med sin nya, andra roman Extremt högt och otroligt nära. Smålandsposten är dock lite före, vi recenserar romanen redan på måndag.

Veckan som kommer bjuder också på utsåld teater. Det rör sig om Lars Noréns nyskrivna pjäs Terminal som spelas på Växjö Teater på onsdag. En av rollerna spelas av guldbaggebelönade Magnus Krepper som du också möter i en längre intervju här på kultursidorna första dagen nästa vecka.

Vill du se ung (pop)konst kan det vara läge att bege sig till Uffes källare redan i dag. Åskar Lilja och sångaren i Växjöbandet Esther, Marcus Magnusson, ställer där ut sina målningar i acryl och olja.

Unga konstnärer kommer det även bli mycket av i Malmö i veckan när Sveriges enda filmfestival för barn och ungdomar, BUFF, startar på tisdag. Festivalen, som funnits i 22 år, visar film från hela världen där unga alltid står i centrum. Pågår till och med lördagen den 18 mars.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons