Rysk regissör sparkas från nyskapande Moskvascen

Regissören Kirill Serebrennikov har fått sparken från Gogolcentret i Moskva. Serebrennikov har gjort sig känd för sina djärva teateruppsättningar, som driver med det ryska samhället.
Teater • Publicerad 6 februari 2021
Kirill Serebrennikov har fått sparken från sitt arbete som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i Moskva. Arkivbild.
Kirill Serebrennikov har fått sparken från sitt arbete som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i Moskva. Arkivbild.Foto: AP/TT

Moskvas kulturdepartement meddelade i onsdags att man inte förnyar sitt kontrakt med Kirill Serebrennikov, vilket innebär att hans anställning som konstnärlig ledare vid Gogolcentret i den ryska huvudstaden upphör den 28 februari, skriver Moscow Times, som citerar den statsägda nyhetsbyrån Tass.

Moskvascenen, som tidigare var en statsägd teater, har sedan Serebrennikov tog över ledarskapet utgjort spelplats för en rad mycket uppmärksammade och samhällskritiska uppsättningar – och dagen före meddelandet hade teatern firat åttaårsjubileum. Under evenemanget hade Kirill Serebrennikov också berättat om sina planer inför den kommande teatersäsongen, till synes ovetandes om det kommande beskedet.

Uppmärksammad regissör

Serebrennikov har under de senaste åren haft en framstående position inom den ryska – och internationella – kulturvärlden och står bakom flera uppmärksammade filmer och scenuppsättningar. Bland annat satte han upp en biografisk balett om dansikonen Rudolf Nurejev, en uppsättning som stoppades av de ryska myndigheterna kort inför premiären på den anrika Bolsjojteatern i Moskva 2017.

Men Serebrennikov också genom sitt arbete varit en nagel i ögat på den alltmer auktoritära ryska makteliten. Han greps sommaren 2017, anklagad för att tillsammans med tidigare medarbetare ha förskingrat motsvarande 18 miljoner kronor i form av statligt kulturstöd, och sattes i husarrest under nära två år.

Protester not gripandet

I samband med gripandet protesterade flera ryska kulturpersonligheter och oppositionella, däribland oppositionsledaren Alexej Navalnyj, mot händelsen som de menade hade politiska motiv.

"Myndigheterna har dragit en ny gräns: i ditt kreativa arbete måste du hylla staten", skrev Navalnyj då i en kommentar till gripandet.

Kirill Serebrennikov släpptes i april 2019 från husarresten och dömdes i en rättegång i Moskva i juni förra året till villkorlig dom och böter på 800 000 rubel, vilket i dag motsvarar cirka 90 000 kronor.

Fakta: Kirill Serebrennikov

Kirill Serebrennikov har under de senaste åtta åren varit konstnärlig ledare för Gogolcentret i Moskva. Han har satt upp produktioner vid bland annat Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, Boljsoj i Moskva, Komische Oper i Berlin och Stuttgartoperan.

Hans uppsättning av "Nurejev" prisades vid balettgalan Prix Benois 2018. Föreställningen, som på ett rakt sätt skildrade den legendariske dansaren Rudolf Nurejevs homosexualitet, ställdes oväntat in kort före premiären 2017 på Bolsjojteatern i Moskva.

Kirill Serebrennikov regisserade även filmen "Leto" ("Sommar") om den ryske musikern och låtskrivaren Viktor Tsoj. Filmen tävlade i Cannes-festivalen 2018 – utan att regissören tilläts lämna husarresten i Moskva.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.