Annons

Saint-Exupérys kärleksbrev löser familjefejd

Litteratur • Publicerad 9 maj 2021
Antoine de Saint-Exupéry tillsammans med hustrun Consuelo. Arkivbild.
Antoine de Saint-Exupéry tillsammans med hustrun Consuelo. Arkivbild.Foto: AP/TT

Utgivningen av ett stort antal kärleksbrev mellan författaren Antoine de Saint-Exupéry och hans fru Consuelo markerar slutet på en infekterad tvist som varat i 18 år, skriver The Guardian.

Den franske författaren är mest känd för sin bok "Den lille prinsen" som har sålts i mer än 200 miljoner exemplar sedan den först publicerades 1943. Giftermålet med den salvadoranska konstnären Consuelo Suncin togs inte väl emot av de Saint-Exupérys aristokratiska familj och efter hans tragiska död i en flygolycka 1944 försökte de i princip radera henne ur hans historia.

Annons

Hon hämnades genom att testamentera sin halva av royaltyrättigheterna för makens böcker till sin trädgårdsmästare/chaufför, tillsammans med den stora bunten kärleksbrev. Efter det följde vad som beskrivs som "ett fruktlöst 18 år långt juridiskt krig".

Nu har parterna alltså enats, tack vare utgivningen av "Correspondance (1931–1944)" som ger en bild av ett temperamentsfullt äktenskap, präglat av uppbrott och otrohet, men också stor kärlek.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons