Annons

Sara Stridsbergs barnbok är som ett konstverk

Sara Stridsbergs och Beatrice Alemagnas bilderbok är i ett jätteformat och verkligen ett helgjutet konstverk, tycker Eva Wahlström.
Bokrecension • Publicerad 4 december 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg.Foto: Duygu Getiren/TT
Bilderbok

Vi går till parken

Text: Sara Stridsberg

Bild: Beatrice Alemagna

Förlag: Mirando bok

”Vi går till parken” är bokstavligt talat en stor bok. Den väger kilon och har pärmar på en halv centimeter och ark på några millimeter. Men mest är den stor för sin helhetsverkan av text och bild. Inledningens anslag ger föraningar om det stora: ”Vissa säger att vi kommer från stjärnorna, att vi blivit till av stjärnstoft, att vi en gång virvlade in i världen från ingenstans. Vi vet inte.” Och på nästa sida kommer slutsatsen av detta: ”Så vi går till parken.” Där är livet från kosmosperspektiv till den lilla, men ändå så stora lekvärlden i parken. Den är i en skog i staden, i ”landet utanför”, där vad som helst kan hända. Ibland sker så mycket att hela tillvaron kantrar. Ibland händer ingenting, men det gör inget, parken är platsen för allting ändå.

Bilderna är måleriska i grönjordiga kulörer, de är lite hotfulla och kittlande magiska. Texten är avskalad, välavvägd och poetisk: ”Här sträcker träden sina kronor som gamla händer in i himlen. Träden har stått i tusen år och tänker stå kvar lite till. Vi är som träden, vi vill inte heller gå härifrån.”

Annons

Ja, i den här boken/platsen vill även läsaren vara kvar.

Vi går till parken
Vi går till parken
Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons