Senegalesisk författare får Goncourtpriset

Litteratur • Publicerad 3 november 2021
31-årige Mohamed Mbougar Sarr får årets Goncourtpris.
31-årige Mohamed Mbougar Sarr får årets Goncourtpris.Foto: Lewis Joly/AP

Den senegalesiske författaren Mohamed Mbougar Sarr får årets Goncourtpris och blir därmed den förste författaren från ett land söder om Sahara att få det, skriver Libération. Den 31-årige Mohamed Mbougar Sarr belönas för romanen "La plus secrète mémoire des hommes" (Ungefär "Människans hemligaste minne") som han skrev utifrån den maliske författaren Yambo Ouologuems liv. Denne debuterade i slutet av 1960-talet med romanen ”Våld” och blev då den förste afrikanske författaren att få Renaudot-priset. "Våld" hyllades som en milstolpe i afrikansk litteratur men vållade också en häftig debatt om plagiat sedan det visat sig att författaren lånat stycken av bland andra Graham Greene.

Goncourtpriset är Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris och tillkännages alltid på restaurangen Drouant i Paris. Samtidigt offentliggörs mottagaren av Renaudot-priset som i år går till Amélie Nothomb för romanen "Premier sang".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.