Annons

Set Mattssons böcker doftar av en tid som flytt

Mats Palmquist kan känna lukten av 1950-talets Malmö när han läser Set Mattssons böcker. Det är en oemotståndlig doft.
Bokrecension • Publicerad 7 juli 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Alla som tror att det var bättre förr uppmanas att läsa Set Mattssons böcker.
Alla som tror att det var bättre förr uppmanas att läsa Set Mattssons böcker.Foto: Kim Ekvall
Spänningsroman

Den ovillige mördaren

Författare: Set Mattsson

Förlag: Historiska Media

Det är hösten 1956. I Ungern pågår upproret mot den kommunistiska regimen, som utvecklar sig till en blodig revolt. Till slut slås den brutalt ned av den sovjetiska övermakten. Upproret är till stor del organiserat och iscensatt av unga studenter, en av dem som står på barrikaderna i Budapest är Lajos Varga.

Från sitt tjänsterum i polishuset i Malmö följer förste kriminalassistent Douglas Palm händelseutvecklingen i Ungern. Han är nyskild, äktenskapet med Anna gick till slut inte att rädda. Han känner sig ensam och tillbringar oroväckande mycket tid på arbetet.

Annons

I Budapest har Lajos Varga fått kontakt med den svenske journalisten Torsten Jonnervik och tillsammans tar de sig ut ur Ungern, till Malmö. På en flyktingförläggning i Skåne får Varga syn på en man han misstänker vara spion för den ungerska säkerhetstjänsten och som dessutom var den som förde bort hans älskade Rebeka. Han beslutar sig för att hämnas.

”Douglas Palm rör sig i ett Malmö som är grått, slitet, fattigt och där smutsen på bakgårdarna står i skarp kontrast mot de eleganta villor där stadens välbeställda bor.”

Vi är nu framme vid den sjätte boken om Malmöpolisen Douglas Palm. Tillsammans utgör de ett enastående perspektiv på en stad och en tid. Mattsson gräver i gamla arkiv, finner verkliga fall, beskriver dem efter sitt eget huvud och tillsammans med en fullödig miljöskildring av ett Malmö som inte har många likheter med dagens blir helheten häpnadsväckande levande. Douglas Palms person visar oss en människa ganska typisk för sin tid i det svenska 1940- och 50-talet. Lite manschauvinistisk men vill ändå väl, inte helt politiskt korrekt enligt dagens mått, vilket också gör honom både trovärdig och sympatisk.

Douglas Palm rör sig i ett Malmö som är grått, slitet, fattigt och där smutsen på bakgårdarna står i skarp kontrast mot de eleganta villor där stadens välbeställda bor. Brotten poliserna har att utreda är de vanliga, inte alls olika de man tampas med idag. Alla som tror att det var bättre förr uppmanas att läsa Set Mattssons böcker. Det finns inget romantiskt skimmer över Douglas Palms dagar. Det finns inget förskönande i Mattssons berättande, när vi följer i Palms fotspår längs gatorna, på de trånga spårvagnarna där de mänskliga dofterna är ständigt närvarande, i de sjaskiga hotellen och billiga restaurangerna, de många cigaretterna. Set Mattsson får själva texten att lukta. Och det är oemotståndligt.

Tre böcker om åren på 1940-talet efter världskriget och tre om 50-talet har det blivit så här långt. Jag ser fram mot en fortsättning in på 60-talet. Set Mattssons böcker är kronologiska men är helt fristående från varandra. Men varför inte börja från början, med ”Ondskans pris” från 2012?

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons