Annons

Skulptur av Nathalie Djurberg såld för 16 miljoner

Konst • Publicerad 11 november 2020
Skulpturen "Crocodile, egg, man" av Nathalie Djurberg har sålts för 16 miljoner kronor. Pressbild.Foto: Bukowskis

En skulptur av den svenska konstnären Nathalie Djurberg har sålts för 16 miljoner kronor på Bukowskis, vilket är det dyraste samtida konstverket någonsin enligt auktionsfirman.

”Crocodile, egg, man” skapades för Nathalie Djurberg och Hans Bergs projekt ”The Black Pot”. Det är en installation med tre parallella videoverk som visas i ett mörklagt rum möblerat med sittmöbler i form av glaserade munkar och stekta ägg.

Annons

Utropspriset var satt till 300 000 till 400 000 kronor, men konstverket klubbades alltså för 16 miljoner och gick till en amerikansk samlare, enligt auktionsfirman.

– Det är väldigt ovanligt för en svensk samtida konstnär att komma upp i dessa summor, säger Louise Wrede, specialist på samtida konst vid Bukowskis, till Svenska Dagbladet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons