Annons

Skulpturer skapade ur kropp och själ

Kultur • Publicerad 28 mars 2006
Britt Ignells konst bjuder på en formvärld som inte så ofta syns i vardagen. Foto: Urban Nilsson
Britt Ignells konst bjuder på en formvärld som inte så ofta syns i vardagen. Foto: Urban NilssonFoto: 

Utställningen som i lördags hade vernissage på Italienska Palatset bjuder på en formvärld som man inte stöter på så ofta i vardagen om man inte kryper runt på knä i skogen och studerar lavar och mossor, eller med snorkel tar sig fram i ett korallrev i ett varmt hav. Detta är skulpturer med organiska former som har en inneboende energi som gör att man tar dem för självklara trots att man aldrig sett dem förut.

Jag associerar genast till naturen men konstnären Britt Ignell förklarar att ursprunget är ett annat, nämligen kroppens fysiska och sinnliga erfarenheter. Hon ser sitt jobb som konstnär som daglig övning i närvaro. Genom händerna växer kroppens känsla fram.

Annons

Som fossiler i ett marmorblock eller något skapat av scenografen i en science fictionfilm finns Britt Ignells skulpturer framför mig och jag försöker förstå hennes förklaring till dess tillblivelse.

Jag kan förstå handens arbete med att gestalta energin. Att forma med sina händer är något så grundläggande och fundamentalt att man inte kan komma undan det men jag förstår att detta att gestalta sina sinnliga erfarenheter i tre dimensioner är något evigt som aldrig blir färdigt och som hela tiden utvecklas i nya banor.

Skulpturerna som Britt Ignell gör kan inte enkelt beskrivas i ord. Ur väggen växer en snabel med taggar som kotor och från taket hänger ett stort ryggradsliknande objekt som med sin tyngd ändå rör sig i kurvor mot marken.

Flera av skulpturerna är uppbyggda som avlagringar av någonting som växt långsamt i tusentals år och ytorna i betong och gips blir torra och ljusabsorberande. Oändliga spiraler lockar till betraktelse och hål och gropar frestar fantasin.

Uppvuxen och boende i Bohuslän med havet och naturen nära inpå så har naturligtvis Britt Ignell vågornas skvalp mot klipporna djupt rotat i själen. Att uttrycka fysisk förnimmelse på det här sättet blir då kanske en självklarhet.

Erika Evertsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons