GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Snyggt men ibland lite tungrott romanbygge av Caroline Albertine Minor

Överallt kan läsaren resa, genom Caroline Albertine Minors roman: San Francisco och Italien och Köpenhamn och London. Mysigt och lekfullt för det mesta, enligt Rebecka Åhlund.
Caroline Albertine Minors hyllade novellsamling ”Välsignelser” kom ut på svenska 2019. Nu är hon aktuell med romanen ”Hummerns sköld”.
Caroline Albertine Minors hyllade novellsamling ”Välsignelser” kom ut på svenska 2019. Nu är hon aktuell med romanen ”Hummerns sköld”.
Foto: Lærke Posselt

Hummern byter sköld när den gamla är för trång och obekväm. För att den ska kunna växa måste den göra sig av med sin gamla (bland annat genom att äta upp den) och utveckla en ny. Det finns en allegori där som används i allt från new age-kretsar till business-sammanhang, nämligen att för att växa måste vi stå ut med smärta eller åtminstone lite obehag. Det är vad syskonen Gabel går igenom, på varsitt håll och på helt olika vis, i ”Hummerns sköld”.

Roman

Hummerns sköld

Författare: Caroline Albertine Minor
Översättning: Johanne Lykke Holm
Förlag: Wahlström & Widstrand

Karaktärerna, deras bakgrund, bevekelsegrunder och relationer sinsemellan målas upp med precis så mycket färg som krävs för ett färgstarkt persongalleri utan att bli slafsigt, men det måste sägas: såhär många människor i samma berättelse är lite rörigt. Även om de är alkoholiserade medier, affischklistrare eller arbetar med trasiga konstverk på stora museum. Handlingen rör sig mellan kontinenter och städer, platserna andas verkligen, jag är både i San Francisco och Italien och Köpenhamn och London. Det är ett intrikat och snyggt romanbygge, inte utan humor i iakttagelser av samtidens tramsighet, samtidigt en väv av familjerelationer, magisk realism och poetiska metaforer.

Emellanåt är det en tungrodd konstruktion, men när det flyter på är ”Hummerns sköld” njutningsfylld, mysig och lekfull läsning.

Läs mer