Annons

Sofie Gråbøl: Vi skrattar med och inte åt henne

Med nästan 400 000 besökare är "Rose" årets största inhemska biosuccé i Danmark. Det är något som överraskat huvudrollsinnehavaren Sofie Gråbøl.
Film • Publicerad 9 november 2022
Sofie Gråbøls insats som Inger i Nils Arden Oplevs film "Rose" har hyllats av kritiker. Pressbild.Foto: Roger Do Minh
Sofie Gråbøl har sällskap i rollistan av bland annat Anders W Berthelsen. Pressbild.Foto: Martin Dam Kristensen

”Rose” utspelas under en busscharterresa från Köpenhamn till Paris. På bussen finns bland annat Ellen med familj – och Ellens syster Inger. Resan har knappt börjat förrän Inger ger sig tillkänna för alla medpassagerare.

Eller snarare hennes andra personlighet, Rose. ”Jag är schizofren”, säger hon. Och detta kommer nu att på gott och ont påverka den kommande veckan. Filmen blandar drama och humor, och Sofie Gråbøl tror att detta har bidragit till att filmen blivit så framgångsrik.

Annons

– Det är en positiv film, en klassisk story, en bussresa, som blir ett minisamhälle. Och där man upptäcker att man inte ska döma folk. Det är berörande och underhållande.

Baserad på systerns liv

Filmen är skriven och regisserad av Nils Arden Oplev (som tidigare har regisserat bland annat "Män som hatar kvinnor") och är baserad på hans egen systers liv.

– Allt som händer här har på ett eller annat sätt hänt på riktigt. Allt är baserat på verklighet. Det var en krävande roll, där jag skulle balansera på gränsen mellan tyngd och humor. Nils tog med mig till Jylland och lät mig möta systern – det var otroligt inspirerande. Jag har aldrig tidigare spelat någon som jag har mött i verkligheten, säger Sofie Gråbøl.

– Hon är en fantastisk människa. Hon rymmer intelligens, humor, kreativitet, hon har ett sätt att tala på, ett sätt att vara i sin egen kropp.

"Var djupt frustrerad"

Sofie Gråbøl var först lite rädd för att hon inte skulle kunna få fram det äkta uttryck som rollen krävde.

– Jag var djupt frustrerad, jag hittade inte balansen, det fick inte bli för roligt. Det tog några veckor för mig att hitta rätt.

När filmen var färdig arrangerade man en visning för hela Oplevs familj och för dem som bor på det hem där systern bor.

– Det blev en otroligt glädjefylld visning. Systern tyckte mycket om filmen, hon blev glad över att andra får se hennes historia.

Inte om psykisk sjukdom

Sofie Gråbøl är noga med att framhålla att ”Rose” inte är en film om psykisk sjukdom.

– Det är en film om en människa. En film där vi skrattar med henne och inte åt henne.

Annons

Härnäst får vi se Sofie Gråbøl i tv-serien "Huset", som just nu är under inspelning.

– Det handlar om sex fängelsevakter. Vi spelar in på ett riktigt fängelse, som är nerlagt numera. Det är det fängelse där man spelade in scener till de många filmerna om Olsen-bandet.

Fakta: Sofie Gråbøl

Ålder: 53 år.

Bor: I Köpenhamn.

Familj: Två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Svart höst", "Nattvakten", "Mifune", "Taxa", "Blinkande lyktor", "Direktören för det hela", "Brottet", "Liberty", "The house that Jack built", "Vår tid är nu", "Vi", "The undoing", "Dag och natt".

Aktuell: I "Rose" som har svensk biopremiär den 11/11.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons