Annons

Spännande historia av driven författare

Hoda Barakats drivna berättelse om en svunnen värld är av det gedigna slaget. Maria Ehrenberg har läst en spännande familjehistoria som utspelar sig runt de kristna maroniterna i Libanon.
Publicerad 12 februari 2018
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Hoda Barakat.
Hoda Barakat.Foto: Patrick BOX/Opale, patrick BOX

Ett rike av denna jord

Genre: Roman

Författare: Hoda Barakat

Översättning: Jonathan Morén

Förlag: Leopard

Runt bergsstaden Bcharre i norra Libanon bor de kristna maroniterna, med en lång historia som (kanske) sträcker sig från fenicierna till nutid. En del av deras historia speglas genom romanens sex syskon, föräldralösa. Vi följer släkten från 1920-talet och fram till 1975 och inbördeskriget.

Det ska sägas med en gång: det är en intressant historia och berättat av en driven författare. Här finns en inbyggd spänning mellan syskonen men också på historiens metaplan där omvärlden sipprar in och läses av genom de ganska oförstående stadsbornas ögon. Det är en stad långt bort men med kontakter runt världen; Beirut, Argentina, Italien med mera. Kristna i en muslimsk värld. Isolerade men ändå inte.

Annons

Familjens betydelse är central och prekära frågor reses; vem ska hjälpa romanens mittpunkt, den äldsta systern Salma, att bruka jorden när ende duglige sonen Tannus lämnar dem för klostret? Och vilken av alla farbröder/kusiner har rätt att gifta bort systrarna?

Kvinnorna är underordnade männen men ändå starka i sig själva. Männen mäter sig med förfäder som kämpat i krig. Och här och där i texten finns spår av Bcharres store son, poeten Khalil Gibran.

En svunnen värld som fint skildrats av Hoda Barakat, numer bosatt i Paris. Översättningen är av det gedigna slag som får mig som läsare att tro mig läsa ett annat språk, men på svenska.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons