Annons

Spotify betalade ut 1,6 miljarder i Sverige

1,6 miljarder kronor genererades i intäkter av svenska artister på Spotify 2022. Det är 15 procent mer än året innan.
– Det är nästan en fördubbling jämfört med hur mycket vi betalade ut 2017. Utvecklingen har gått väldigt snabbt, säger Johan Seidefors, nordisk musikchef på Spotify.
Musik • Publicerad 3 maj 2023
Svenska rättighetsinnehavare fick 2022 dela på 1,6 miljarder kronor från Spotify-strömningar. Arkivbild.
Svenska rättighetsinnehavare fick 2022 dela på 1,6 miljarder kronor från Spotify-strömningar. Arkivbild.Foto: Fanni Ohlin Dahl/TT

Sedan tre år tillbaka släpper strömningstjänsten Spotify årligen en rapport som visar hur mycket pengar man betalar ut i royalty till rättighetsinnehavare som skivbolag och låtförlag.

Mer musik

Totalt ökade musikförsäljningen i Sverige med 6 procent i fjol enligt siffror från Ifpi, som är musikbolagens branschorganisation.

Annons

– Människor konsumerar totalt mer musik i dag än tidigare. Innan digitaliseringseran kanske man köpte tre skivor per år, men nu fördelas lyssningen på det man faktiskt tar del av, säger Jenny Hermanson, vd för Spotify i Norden.

Spotify är världens största strömningstjänst och har sedan den lanserades 2006 återkommande kritiserats för att betala ut låga ersättningar till artister och skivbolag. Enligt bolagets egen rapport får artisterna dock nu ta del av en större summa pengar – även om ersättningen inte går direkt till enskilda musikskapare.

– Spotify betalar inte ut pengar till artister utan till rättighetsinnehavare som har ett avtal med artisten. Och där väljer artisten själv vilket avtal den vill ingå, säger Johan Seidefors.

Internationella lyssningar

I rapporten skriver Spotify att antalet svenska artister som genererar över fem miljoner kronor per år har tredubblats sedan 2017. 60 procent av svenska artisters intäkter kommer också från internationella lyssningar.

– Svenska artister får lyssningar utanför landets gränser. De är väldigt duktiga på att nå sin publik och man kan verkligen prata om det svenska musikundret. Det är en väldigt bra siffra om man jämför med andra länder och marknader, säger Jonas Seidefors.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Jenny Hermanson fel titel.

Fakta: Spotifys royaltyutbetalningar

De totala utbetalningarna från Spotify till musikrättighetsinnehavare närmar sig 40 miljarder amerikanska dollar.

2022 genererade 57 000 artister över 10 000 dollar i intäkter från Spotify. Under 2017 var antalet 23 400.

2022 var det första året någonsin då över 10 000 artister genererade minst 100 000 dollar bara på Spotify. Det kan jämföras med 4 300 artister för fem år sedan.

De senaste två åren har Spotify betalat ut över tre miljarder dollar till utgivare, upphovsrättsorganisationer och organisationer som representerar låtskrivare.

Siffrorna kommer från rapporten "Loud & clear", gjord av Spotify.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons