Annons

Stämmer filmbolag för nakenscen från 1968

Skådespelarna som spelade Romeo och Julia i regissören Franco Zeffirellis film med samma namn 1968 stämmer filmbolaget för sexuellt utnyttjande av barn.
Film • Publicerad 4 januari 2023
"Romeo and Julia"-regissören Franco Zeffirelli, till vänster tillsammans med Olivia Hussey som spelade Julia och Leonard Whiting som spelade Romeo, vid filmens premiär i Paris 1968. Arkivbild.
"Romeo and Julia"-regissören Franco Zeffirelli, till vänster tillsammans med Olivia Hussey som spelade Julia och Leonard Whiting som spelade Romeo, vid filmens premiär i Paris 1968. Arkivbild.Foto: Eustache Cardenas/AP/TT

Olivia Hussey som spelade Julia var 15 år och Leonard Whiting som spelade Romeo var 16 när filmen spelades in. I dag är de båda i 70-årsåldern och har stämt filmbolaget Paramount Pictures för den nakenscen som finns med i filmen, meddelar deras advokat.

I stämningsansökan, som lämnades in i Santa Monica i Kalifornen förra veckan, hävdar de båda skådespelarna att en sovrumsscen, där nakna bröst och andra delar av kropparna syns, är att betrakta som sexuellt utnyttjande av minderårig. Dessutom hävdas i stämningsansökan att filmbolaget även gjort sig skyldigt till att ha distribuerat nakenbilder av minderåriga.

Annons

Enligt stämningsansökan övertalade regissören Franco Zeffirellis, som avled 2019, de två tonåringarna att spela in scenen och sade att utan den skulle hela filmen falla platt. Han ska också ha sagt att de inte skulle vara nakna på riktigt utan ha på sig hudfärgade underkläder.

"De tilltalade var oärliga och filmade i hemlighet de nakna, eller delvis nakna, barnen utan deras kännedom i strid med statlig och federal lagstiftning gällande anständighet och utnyttjande av minderåriga i vinstsyfte", står det i stämningsansökan.

Filmbolaget krävs på flera hundra miljoner dollar i skadestånd till de båda skådespelarna som enligt stämningsansökan lidit mentalt och känslomässigt under de drygt 50 år som gått sedan filmen började visas.

Filmbolaget Paramount Pictures har inte kommenterat stämningsansökan, enligt AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons