Annons

Steinbecks kärleksråd klubbas på auktion

Ett ömt och rörande brev som författaren John Steinbeck skrev till sin förälskade tonårsson ska säljas på auktion.
Nöje • Publicerad 5 oktober 2022
John Steinbeck 1962 då han tilldelades Nobelpriset i litteratur. Nu säljs ett brev han skrev till sin 14-årige son på auktion. Arkivbild.
John Steinbeck 1962 då han tilldelades Nobelpriset i litteratur. Nu säljs ett brev han skrev till sin 14-årige son på auktion. Arkivbild.Foto: Anthony Camerano/AP

I det tvåsidiga brevet, daterat den 10 november 1958, ger nobelpristagaren sin son Thomas, 14, faderliga råd sedan sonen anförtrott honom att han var kär för första gången.

"Om du är kär är det någonting bra – det är ungefär det bästa som kan hända någon. Låt inte någon förminska eller göra det oviktigt", skriver författaren.

Annons

Enligt Boston-baserade RR Auction, som förrättar försäljningen, visar det handskrivna brevet författarens empati då han vägrade att avfärda känslorna som barnsliga.

– Förutom att det här brevet ger en intim, privat inblick i Steinbecks familjeliv så beskriver det också hans tankar om kärlek med djupsinnighet och vältalighet, säger Bobby Livingston, vice vd för auktionshuset.

"Värdefulla och rätta"

"Om du älskar någon skadar det aldrig att uttrycka det. Men ha i åtanke att vissa människor är väldigt blyga och det behöver man ta hänsyn till", skriver Steinbeck till sonen och fortsätter:

"Flickor har en förmåga att veta eller känna på sig vad du känner, men de brukar också vilja höra det. Det händer ibland att känslorna inte är besvarade av en eller annan anledning, men det gör inte dina känslor mindre värdefulla och rätta".

"Inte ha bråttom"

"Om det är rätt händer det, det viktigaste är att inte ha bråttom", skriver romanförfattaren och undertecknar brevet: "Med kärlek, far."

John Steinbeck, som vann Pulitzerpriset för "Vredens druvor" 1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1962 för en mängd hyllade verk, gick bort 1968 och sonen Thomas Steinbeck dog 2016.

Texten i brevet har tidigare publicerats i "Steinbeck: A life in letters" från 1989 som gavs ut av Penguin Books.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons