Annons

Stenevi till Åkesson: "Homofobt dravel"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi rök ihop om kulturen med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT:s partiledardebatt.
– Homofobt dravel, säger Stenevi.
Kultur • Publicerad 7 maj 2023
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Pontus Lundahl/TT
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.Foto: Pontus Lundahl/TT

Repliken kom efter en ordväxling kring principen om armlängdsavstånd – att politikerna ska finansiera men inte styra. Det var utgångspunkten i en duell mellan språkröret och SD-ledaren.

– Ja, det tror jag är väldigt uppenbart för alla, när vi har politiker som är inne och aktivt stoppar vissa kulturuttryck, säger Stenevi på en fråga om kulturens oberoende är hotat.

Annons

– Det är jätteviktigt att vi har en fri och oberoende kultursektor i Sverige och ett fritt oberoende kulturliv.

Åkesson säger att politikerna har "ett ansvar för skattebetalarnas pengar" och att det i "kärva tider" kan vara rimligt att prioritera. Han tillägger att all offentligt finansierad kultur redan är politiskt styrd "i någon mån".

– Då är det bättre att den offentliga kulturpolitiken fokuserar på sådant som vi på riktigt kan bygga ett samhälle kring, säger han och tar upp dragqueens som läser sagor, vilket debatterats den senaste tiden, som ett dåligt exempel.

– Det är helt vansinnigt att "Skamlös vinhora" får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går min gräns.

Stenevi hugger då till:

– Det där är som vanligt bara homofobt dravel.

– Nej, det är det inte, fortsätter Åkesson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons