Succéförfattaren Cecilia Klang om sin powerballad till bok: ”Tommy Roos var killen alla tjejer ville ha och alla killar ville va”

Författaren Cecilia Klang har gjort succé med ”Kan innehålla spår av Tommy Roos”, en bok om helt vanliga människor i en vanlig liten bruksort.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 18 november 2022
Författaren Cecilia Klang gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.
Författaren Cecilia Klang gästar Marie Magnusson i podden ”Bokstavligt talat”.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Cecilia Klang från Gävle har skrivit böcker i ljudboksformat tidigare. I våras kom första romanen, ”Kan innehålla spår av Tommy Roos”.

Hur kommer man på en sådan titel?

– Jag var mitt uppe i skrivarbetet och var ute med hunden när jag plötsligt hörde dialogen mellan Tommy och hans fru som snart blir hans exfru. Hon säger ungefär sådär. Det finns inget kvar av Tommy längre, bara resterna. Då blev det den titeln, som även anspelar på innehållsförteckningar, berättar Cecilia Klang i podden.

Cecilia Klang kommer från Hofors i Gästrikland, med en stor arbetsgivare i centrum, en stålindustri. Romanens Tommy Roos bor i fiktiva Forshammar, likt Hofors med en stor fabrik där många arbetar.

– Skulle det hända något, som att industrin lades ner skulle inte samhället finnas kvar heller. Så har det varit i Hofors under min uppväxt. Det hänger där som ett orosmoln.

Före detta rockstjärnan Tommy Roos ska fylla femtio och jobbar på fabriken.

– Han har gjort den långa resan. Först som extrajobb, nu är han underhållsansvarig. Som ung sjöng han i bandet Chrystal Heart, han var killen alla tjejer ville ha och alla killar ville va.

Sedan kom livet emellan och drömmarna ställdes åt sidan.

Är han bitter?

– Nej inte alls. Tommy reflekterar inte så mycket, han är nöjd. Han tycker att han har allt, livet rullar på. Han har tryckt bort det där gamla för länge sedan.

Cecilia Klang kom på titeln när hon var ute och gick med hunden.
Cecilia Klang kom på titeln när hon var ute och gick med hunden.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Cecilia Klang menar att rent statistiskt blir männen kvar på små orter och kvinnor flyttar. Kvinnor vill ofta vidare medan mannen är nöjd.

Samtidigt som Tommy får veta att hustrun vill skiljas får han också veta att fabriken ska flyttas till Estland.

Det är synd om Tommy?

– Det är jättesynd om Tommy. 50-årsfesten blir inte som han heller tänkt sig. Men en födelsedagspresent blir ändå en vändning i hans liv.

Boken har beskrivits som ”en powerballad i romanform”.

– Jag älskar powerballader! Det dyker ändå upp människor som blir en hjälp för honom. Mötet med andra människor är det som ger Tommy och berättelsen hopp, säger Cecilia Klang.

Fotnot: Lyssna på poddavsnittet på smp.se eller där poddar finns.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.