Annons

Svenska Akademien möter NMR i rätten

Nu möts Svenska Akademien och Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Stockholms tingsrätt. Akademien har stämt NMR för den nynazistiska rörelsens användning av klassiska dikter.
Litteratur • Publicerad 10 mars 2021
Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och sajten Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt väntas pågå i två dagar.Foto: Jessica Gow/TT
Svenska Akademiens juridiska ombud Anders Kylhammar (till höger) tror att Akademien har goda utsikter att vinna tvistemålet.Foto: Jessica Gow/TT
NMR och Nordfront yrkar på att tingsrätten ska avvisa de anklagelser som presenteras av Svenska Akademien.Foto: Jessica Gow/TT

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet. Akademien yrkar på att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk på sin webbsida. Om så sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.

Nordfront har bland annat publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk "Krigssång för skånska Landtvärnet", "Svea" samt "Vikingabalk". Det har gjorts "på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen", skriver Akademien i sin stämningsansökan. Det gäller även dikter av Viktor Rydberg och utdrag ur verket "Hávamál".

"Utsikter till framgång"

Annons

Akademien framhåller bland annat att dikterna publicerats i anslutning till "sådant innehåll" som förespråkar hat och våldsbejakande. Förhandlingen inleddes på onsdagen och den gick bra tycker Anders Kylhammar, Svenska Akademiens juridiska ombud, vid dagens slut.

– Det är mycket material att gå igenom, det har skett upprepade publiceringar och under lång tid. Men det blev en bra förhandlingsdag med bra genomgångar för båda sidorna.

TT: Vad tror du om utgången?

– På ett sätt är det svårt att förutse, för det här har aldrig prövats förut. Men för min del har jag gjort bedömningen redan från början att det finns goda chanser till framgång och det har jag inte fått någon anledning att ändra på.

Han framhåller att diktverken återges i grova sammanhang.

– Det är hets mot homosexuella och hets mot judar och det har också förekommit olaga våldsskildring. Så den här kontexten menar vi är helt i strid med intentionerna och med lagstiftning.

"Vårt gemensamma kulturarv"

TT: Varför är det viktigt att försvara klassikerskyddet?

— Svenska Akademien menar att de här diktverken, och det är inte bara svenska utan också ur poetiska Eddan, det är vårt gemensamma kulturarv. Att knyta an det till hat och en inhumanitär ideologi, det är något som inte bör vara tillåtet. Man ska inte kunna appropriera de här diktverken och försöka lägga beslag på dem med en hat- och våldsideologi. Därför ska de bort från Nordfront och NMR:s hemsida.

NMR och Nordfront å sin sida yrkar på att tingsrätten ska avvisa anklagelserna. I sitt svar till tingsrätten framhåller man också att "det påstått brottsliga innehåll" som Akademien för fram inte längre finns kvar på hemsidan.

Det så kallade klassikerskyddet är en del av upphovsrättslagstiftningen och har aldrig tidigare prövats i domstol. Huvudförhandlingen avslutas på torsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons