Annons

Svenska dramatiker stöttar Hollywoodstrejk

Svenska dramatiker ställer sig bakom de strejkande manusförfattarna i Hollywood.
Nöje • Publicerad 3 maj 2023
Hollywoods manusförfattare strejkar sedan början av veckan.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Medlemmarna i det amerikanska manusfacket (WGA) strejkar sedan tisdagen, och nu uttrycker Sveriges Dramatikerförbund sitt fulla stöd för sin amerikanska systerorganisation och uppmanar sina medlemmar att visa solidaritet under den pågående konflikten.

Enligt förbundet är flera frågor i den amerikanska konflikten relevanta även för svenska och europeiska manusförfattare.

Annons

"Vi är tacksamma för att WGA har valt att ta strid. Den kamp som sker nu har stor betydelse, både för möjligheten att kunna försörja sig som manusförfattare och för manusförfattarnas konstnärliga inflytande", skriver förbundet i ett uttalande.

Förhandlingarna mellan WGA och de stora amerikanska tv-bolagen har pågått sedan i mars. Manusförfattarna anser att skrået står inför en existentiell kris, att tv-bolagen vägrat anställa på veckobasis och att de vill att författare ska vara enbart frilansande. Den pågående strejken stoppar eller bromsar en stor del av film- och tv-produktionen i Hollywood.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons