Annons

Svenska publicister i gemensamt upprop

I ett gemensamt upprop i vill nio publicister för svenska tidningar visa sympati och stöd för oberoende medier i Ukraina och Ryssland, och flera tidningar har anslutit.
Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
Foto över Ukrainas huvudstad, Kiev, torsdagen den 24 februari.
Foto över Ukrainas huvudstad, Kiev, torsdagen den 24 februari.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Uppropet på DN-debatt skrevs under av chefredaktörerna Lena K Samuelsson, Peter Fellman, Peter Wolodarski, Klas Granström, Christofer Ahlqvist, Markus Gustafsson, Anna Careborg, Jonas Kanje och Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

Under torsdagen har en lång rad svenska tidningar anslutit till uppropet, rapporterar Journalisten.

Annons

I texten beskriver de hur de följt händelseutvecklingen den senaste veckan och nåtts av besked om att journalister dödats och skadats i sitt arbete:

”En totalitär stormakt vill med våld slå ner det som Europa har ägnat de senaste 80 åren åt att bygga upp. Det är helt avgörande att inhemska och utländska journalister kan fortsätta att rapportera om de ryska övergreppen".

Uppropet har också publicerats på ryska och ukrainska och sprids på medieföretagens sociala mediekanaler och på löpsedlar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons