Svenskt spel passerar miljongränsen

Det vikingainspirerade spelet "Valheim" utvecklades av fem personer. Nu har det sålts i mer än en miljon exemplar.
Spel • Publicerad 12 februari 2021
Svenska Iron Gate har skapat ett miljonspel med sitt "Valheim". Pressbild.
Svenska Iron Gate har skapat ett miljonspel med sitt "Valheim". Pressbild.Foto: Coffee Stain Publishing/TT

Den lilla svenska spelutvecklaren Iron Gates senaste spel "Valheim" passerade miljongränsen på bara en vecka, meddelar utgivaren, Skövdebaserade Coffee Stain Publishing.

Iron Gates vd Richard Svensson ligger bakom spelidén, som inleddes som ett enpersonsprojekt 2017, innan ytterligare fyra utvecklare anslöt förra året.

"'Valheim' är ett samarbetsspel om att utforska en jättestor ganska färggrann värld med väldigt få gränser eller begränsningar, som har släppts under en global pandemi när många är inlåsta i sina hem och inte kan träffa vänner och familj. Förhoppningsvis så får det dem att känna sig bättre av att bli klubbad av ett troll tillsammans", säger Richard Svensson i ett pressmeddelande.

Även Iron Gate är baserat i Skövde och spelet släpptes i en tidig version, så kallad early access, till pc i början av februari. "Valheim" beskrivs som ett brutalt utforsknings- och överlevarspel för uppemot tio spelare, som utspelar sig i en vikingainspirerad värld.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.