Annons

Svenskt visarkiv tilldelas Svenska Vispriset

Musik • Publicerad 5 november 2022
På Svenskt visarkiv kan man ta del av material som är kopplade till svenska visor. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Årets vinnare av Svenska Vispriset priset tilldelas organisationen Svenskt visarkiv. Det är första gången som priset går till en organisation.

Svenskt visarkiv som funnits sedan 1951 är en kunskapsbank med olika typer av material kopplade till musik som är öppen för alla att ta del av.

Annons

"Det är fantastiskt roligt, och så hedrande för oss som institution! Vi ser vår roll som en länk mellan kulturarvet och det nyskapande och detta pris är ett värmande erkännande från vissångarvärlden att vi är en viktig resurs", säger Karin Strand, chef för Svenskt visarkiv i ett pressmeddelande.

"Med oändlig omsorg och ett outtröttligt engagemang för visan i alla dess skiftande former har årets mottagare av Svenska Vispriset under hundratusentals timmar burit på och i sitt hjärta tagit hand om såväl bortglömda och undanskuffade som vittberömda och välmående visor", lyder motiveringen.

Svenska Vispriset delas ut av riksförbundet Visan i Sverige. Det finansieras av medlemsföreningarna och är en utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som under längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons