Sydkorea bygger "The mandalorian"-studio

Tv • Publicerad 16 februari 2021
"The mandalorian" har spelats in i en speciell sorts virtuell studio. Pressbild.
"The mandalorian" har spelats in i en speciell sorts virtuell studio. Pressbild.Foto: Disney/AP/TT

Sydkoreanska CJ ENM kommer att bygga sin första studio med teknik liknande den som Disney använt i "The mandalorian", rapporterar Variety.

Tekniken har väckt stort intresse i Hollywood, och även på andra håll.

Den sydkoreanska studion byggs i Paju i Gyeonggi-provinsen och utrustas med en enorm ledskärmvägg. CJ ENM har skrivit avtal med spelutvecklaren Epic om att använda sig av deras spelmotor Unreal, som gör tekniken möjlig, rapporterar branschtidningen.

I "The mandalorians" fall är studion cylinderformad och klädd på insidan med skärmar, som med hjälp av spelmotorn visar upp datoranimerade bakgrunder i realtid. Tekniken gör att tv-serieskaparna inte behöver använda sig lika mycket av så kallade green-screens, vilket ökar möjligheterna för skådespelarna att leva sig in i scenen, och för skaparna att få rätt ljussättning direkt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.