GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tankeväckande om utanförskap och gemenskap

Klara Perssons debutbok belönades med både Slangbellan och Snöbollen. Nu är hon aktuell med den tankeväckande bilderboken Prosit. Jonna Fries har läst.
Bilder ur Klara Perssons Prosit, Rabén & Sjögren 2021
Bilder ur Klara Perssons Prosit, Rabén & Sjögren 2021

Bilderbok

Prosit

Text och bild: Klara Persson
Förlag: Rabén & Sjögren

I Klara Perssons nya bok går Isabella ”snett bakom andra och säger prosit när de nyser”. Men det är ingen instruktionsbok om snor, utan en skildring av utanförskap.

På Perssons bilder möts häftiga färgkombinationer och lekfulla perspektiv. Figurerna är framställda med enkla drag, men ändå fulla av känsla. Några expressiva nys-markeringar finns också.

Texten är avskalad och böljar fram med bitvis stark rytm. Den distanserade berättarrösten förstärker Isabellas ensamhet. Att direkta repliker ställs upp i texten först mot slutet är mycket effektfullt.

Vändpunkten kommer när två turister ber Isabella att visa staden. Plötsligt blir hon sedd och inkluderad. Och när Isabella nyser i armvecket kastas ordet ”Prosit” emot henne med värme.

”Prosit” är en tankeväckande bok om omtanke och gemenskap.

Klara Persson.
Klara Persson.
Foto: Hilda Grahnat

Läs mer