GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tät ungdomsroman om längtan bort

Tristess och längtan. Elin Perssons nya ungdomsroman är en tät skildring av gränslandet mellan barn och tonåring. Jonna Fries har läst den.
Elin Persson fångar sin huvudperson Andréa, all hennes längtan och hur synen på den egna kroppen förändras, med stor trovärdighet. Men det finns ett monotont drag som stör läsningen.
Elin Persson fångar sin huvudperson Andréa, all hennes längtan och hur synen på den egna kroppen förändras, med stor trovärdighet. Men det finns ett monotont drag som stör läsningen.
Foto: Anders Wiklund/TT

Andréa ska snart sluta sexan. Hon bor i en liten håla och har lekt med Anja i alla år. Men nu är det någonting som händer inuti Andréa. Hon vill därifrån. Eller i alla fall att någonting ska hända.

Ungdomsroman

Det är någonting som drar i mig

Författare: Elin Persson
Förlag: Bonnier Carlsen

Titeln på Elin Perssons nya bok fångar Andréas tillstånd perfekt: ”Det är någonting som drar i mig”. Det är en roman skriven med en koncentrerad prosa, en text där tankar och iakttagelser får bära. Replikerna bakas bara in som noteringar i flödet och stämningen är tät.

Lekarna och övernattningarna är inte längre tillräckliga för Andréa. Anja däremot är inte beredd att släppa lekarna och det uppstår slitningar mellan tjejerna. Men de är olika på fler sätt. Andréa har det knapert hemma, hennes pappa har stuckit och hennes mamma är deprimerad och arbetslös. Hos Anja finns det alltid mat och vikta pyjamasar att låna. Anjas mamma är chef, familjens bil är blank och framtidsvisionerna i huset är stora.

"Det som väger upp är killarna som Elin Persson placerar i Andréas väg."

Olikheterna skapar en ofrånkomlig dramatik i vänskapen. Jämförelser, skuld och svartsjuka tränger sig in, både uttalat och outtalat. Persson formar konfliktytorna både trovärdigt och gripande, men uppställningen görs också onödigt svartvit, något som gör karaktärerna lite kantiga.

Det som väger upp är killarna som Elin Persson placerar i Andréas väg. Den hemliga dragningen till Anjas storebror Danne fångar hon med både nerv och skärpa. Men det finns ett spår till. Alex får syn på Andréa en dag och plötsligt sitter hon i hans blåa epa. De börjar umgås, gasar med bilen, festar, hamnar i slagsmål – och bara är.

Alex har ett tungt bagage. Danne har en vana att få det han vill. För Andréa utgör de tillsammans någon form av flykt från allt barnsligt och tråkigt. Samtidigt är de iakttagna av de andra i samhället. Det finns fördomar, rykten och skvaller. Men vem går det egentligen att lita på?

Elin Persson fångar Andréa, all hennes längtan och hur synen på den egna kroppen förändras, med stor trovärdighet. Formuleringarna är både raka och omsorgsfullt koncentrerade, men det finns också ett besvärande monotont drag i konstruktionen. Osäkerheten och svängningarna kring killarna är effektfulla och väcker angelägna frågor om gränser och ingripanden, men berättelsen som helhet gnistrar inte riktigt till.

FAKTA

Elin Persson

Född: 1992
Uppvuxen: i Lingbo i Hälsingland
Bor: i Umeå
Utbildning: utbildad socialantropolog och har gått Jakobsbergs skrivarlinje
Yrke: Jobbar med socialt arbete
Debutbok: Ungdomsromanen ”De afghanska sönerna”, 2020
Aktuell med: Ungdomsromanen ”Det är någonting som drar i mig”

Läs mer