Annons

Taylor Swift får egen universitetskurs

Man vet att man är en superstjärna när man blir ämnet för en hel universitetskurs.
Som sångerskan Taylor Swift, som nyligen hamnat på kurslistan på ett universitet i Arizona.
Nöje • Publicerad 16 augusti 2023
Taylor Swift hamnar på universitetet. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Det är inte bara stjärnans sångtexter som ska tolkas och ältas i den nya kursen i socialpsykologi på universitetet i Arizona. Tanken är också att analysera vad psykologer kan lära sig från hennes blomstrande och långa karriär.

Kursen, döpt till "Taylor Swifts psykologi", kommer erbjudas i höst som en del av socialpsykologiprogrammet, rapporterar Billboard.

Annons

"Kursen använder i princip Taylor Swift som ett terminslångt exempel på olika fenomen som skvaller, relationer och hämnd. Kursen handlar inte om hur mycket vi gillar eller ogillar henne. Vi vill kunna lära oss om psykologi", förklarar doktoranden Alexandra Wormly som håller i kursen, på skolans nyhetssajt.

Man kommer gå igenom och koppla ihop sångerskans album med olika händelser som till exempel hennes konflikter med bland annat Kim Kardashian och Kanye West och analysera vad det betydde och hur socialpsykologi ser på företeelser som hämnd.

Swift har även tidigare varit ett ämne i flera amerikanska skolor, men då som enstaka lektioner.

Andra stjärnor som sedan tidigare har egna universitetskurser dedikerade till sig i USA är bland andra Lana Del Rey, Kanye West, Miley Cyrus, Drake & The Weeknd, Beyoncé, Rihanna, Harry Styles, Lady Gaga och Britney Spears.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons