Annons

Till slut sade Ekman ja – nu blir klassikern tv

Efter nästan 30 år sade Kerstin Ekman ja.
Nu kommer tv-serien baserad på hennes klassiska roman "Händelser vid vatten".
Nöje • Publicerad 9 januari 2023
Pernilla August spelar läraren Annie i "Händelser vid vatten". Pressbild.
Pernilla August spelar läraren Annie i "Händelser vid vatten". Pressbild.Foto: Johan Paulin/SVT
Till slut blev Kerstin Ekman nöjd, nu kommer filmatiseringen av "Händelser vid vatten". Arkivbild.
Till slut blev Kerstin Ekman nöjd, nu kommer filmatiseringen av "Händelser vid vatten". Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Rolf Lassgård och Pernilla August spelar huvudrollerna i "Händelser vid vatten".
Rolf Lassgård och Pernilla August spelar huvudrollerna i "Händelser vid vatten".Foto: Claudio Bresciani / TT
Mamma Pernilla August och dotter Asta Kamma August spelar sin rollfigur fast med 20 års mellanrum i "Händelser vid vatten".
Mamma Pernilla August och dotter Asta Kamma August spelar sin rollfigur fast med 20 års mellanrum i "Händelser vid vatten".Foto: Claudio Bresciani / TT

Den 13 januari är det premiär på SVT Play för "Händelser vid vatten", en stjärnspäckad tv-serie i sex delar. Det är kulmen på flera årtiondens försök att filmatisera en roman som betyder mycket för så många och som innehåller många olika lager.

SVT:s programdirektör Eva Beckman är mycket nöjd med att serien äntligen blir av.

Annons

– Det har gjorts flera olika försök genom så många decennier för att filma denna älskade roman, och SVT var inblandade i några, och till sist var Kerstin Ekman nöjd, säger hon till TT.

På Cannesfestivalen 2013 presenterades till och med konkreta planer på en tv-serie med manus av Klas Östergren, fast det projektet blev aldrig slutfört.

Att det blir av nu istället handlar enligt Kerstin Ekman om manuset. Och det kommer från en danska, Maren Louise Käehne.

"Många har velat filmatisera den här berättelsen. Men jag har inte förut fått något bra manus. Så kom det som jag fick från Apple Tree Productions i Danmark. Så enkelt och så självklart var det. Dessutom ville de engagera Pernilla August och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Kunde det bli bättre?", skriver författaren i en skriftlig kommentar till TT.

Nu blev det Mikael Marcimain som fick förtroendet att regissera historien, som 2012 blev framröstad i Sydsvenskan som Sveriges bästa kriminalroman.

– Det är extremt otacksamt att göra tv av en otroligt bra bok, egentligen ska man göra som med "Hajen" och ta en skitbok och göra en storfilm, säger han och skrattar, innan han lägger till:

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften att filma denna roman och jag hoppas vi gör den något så när rättvisa. Men man ställer höga krav på sig själv, så det är förknippat med en viss skräck.

Romanen "Händelser vid vatten" från 1993 är i grund och botten en kriminalhistoria som berättas på två tidsplan, 70-talet och 90-talet.

I början av 70-talet mördas ett tältande par i den norrländska byn Svartvattnet. Samtidigt är boken en berättelse om människans förhållande till naturen och dess tillgångar, 70-talets bokstavsvänster, gröna vågen och urbaniseringen av Sverige.

– Det är hela skildringen av människorna, naturen där uppe som ligger i mitt dna och som hon gör så fantastiskt som gör det här till ett nationalepos för mig, säger Rolf Lassgård, som läste in hela boken som radioföljetong härom året.

Annons

Lassgård spelar läkaren Birger i en av huvudrollerna. Pernilla August gör den kvinnliga huvudrollen – läraren Annie, som på 90-talet börjar nysta i det olösta mordet.

Rolf Lassgård och Pernilla August har båda varit inblandade i försök att filmatisera romanen tidigare.

– Jag läste ett filmmanus precis när boken hade kommit ut på 90-talet där jag skulle vara den unga Annie, berättar Pernilla August.

Pernilla Augusts dotter Alba August, spelar hennes dotter i serien. Och den politiskt engagerade Annie, som kommer till Svartvattnet på 70-talet, gestaltas som ung av hennes andra skådespelardotter, Asta Kamma August.

Pernilla August tycker att det var en fröjd att jobba med sina döttrar.

– Jag älskar att jobba med dem, det är jätteroligt. Jag förstår att man utifrån tänker på hur det kan vara att jobba med sina barn, men vi är så professionella på något sätt. Det är vårt yrke, så när vi tar på oss de kläderna börjar vi prata om hur vi ska lösa den här scenen vi jobbar med, säger hon.

Alba August kombinerar en artistkarriär med roller som i hyllade tv-serien "Knutby", medan Asta Kamma August fick sitt svenska genombrott i filmen "Bränn alla mina brev i höstas".

Deras mamma har inte uppmuntrat dem att bli skådespelare.

– Aldrig. Snarare skulle de nog skriva under på att jag har gjort tvärtom. Men att de inte har blivit avskräckta är ju märkligt egentligen med tanke på hur mycket borta man är tvingad att vara.

"Händelser vid vatten" har premiär på SVT Play den 13 januari och i SVT1 den 15 januari.

Fakta: "Händelser vid vatten"

Romanen som kom 1993 belönades samma år med Augustpriset, Nordiska rådets litteraturpris och Svenska deckarakademins pris. 2012 röstades den fram till den bästa svenska deckaren genom tiderna av en jury i Sydsvenskan.

Tv-serien i sex delar är regisserad av Mikael Marcimain, som tidigare gjort tv-serier som "Lasermannen" och "Upp till kamp" samt filmen "Call girl".

I rollerna: Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta Kamma August, Magnus Krepper, Liv Mjönes, Cecilia Nilsson, Magnus Roosman, Alma Pöysti och Alba August.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons