Tokarczuk och Handke får Nobelprisen

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur. Det avslöjar Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.
Litteratur (TT) • Publicerad 10 oktober 2019

Det blir den österrikiske författaren Peter Handke som tilldelas priset för 2019. Den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Det står klart sedan Mats Malm traditionsenligt öppnat dörren i Börssalen prick klockan 13 och presenterat pristagarna.

Nytt för i år är dock att den ständige sekreteraren delar rampljuset med representanter från den nya Nobelkommittén, som bildades efter Akademiens kris.

"Fest för litteraturen"

Valet kommer att nagelfaras och diskuteras utifrån de senaste två årens händelser, enligt de flesta bedömare. Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson hoppas dock att även dessa Nobelpriser riktar stålkastarljuset mot litteraturen.

– Vi vill förstås att det ska vara en fest för litteraturen. Och det hoppas jag att det blir. Att de här författarskapen ska höja intresset för litteraturen och läsningen, den goda litteraturen världen över, har han tidigare sagt till TT.

TT: Tror du att ni kommer att få kritik för valen?

– Det tror jag säkert och det ska alltid finnas kritik mot våra val. Det är ett alldeles för viktigt pris för att man inte ska vara kontroversiell.

Anders Olsson och Pär Westberg presenterar 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.
Anders Olsson och Pär Westberg presenterar 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.Foto: Anders Wiklund/TT

Lågt förtroende

I fjol blev det inget Nobelpris. Avhoppen och konflikterna i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen gjorde att omvärldens förtroende för Akademien var för lågt. När man löst konflikten med Katarina Frostenson och genom olika nyordningar blivit mer transparent valde Nobelstiftelsen att åter ge Akademien uppdraget att dela ut priset.

Avgörande var också att Akademien gick Nobelstiftelsen till mötes och inrättade en ny Nobelkommitté med fem externa ledamöter.

Det är kommittén som tagit fram förslagen på de två Nobelpristagarna. Akademien har fattat det formella beslutet och har valt pristagare i enlighet med kommitténs förslag. I vilken mån de fem externa ledamöterna påverkat valen blir säkerligen föremål för diskussion. Redan före tillkännagivandet har röster hörts som tycker att det är fel att dela ut ett pris för 2018 som man anser vara besudlat.

"Globalt perspektiv

I ljuset av Akademiens kris har ovanligt många kvinnor förekommit i förhandsspekulationerna.

Samtidigt framhåller Nobelkommitténs ordförande, Anders Olsson, att Akademiens perspektiv ska vara globalt. I en filmad intervju för Nobelpriset förklarar Anders Olsson på engelska att priset tidigare har varit mer eurocentriskt och manligt.

– Nu har vi så många kvinnliga författare som verkligen är fantastiska, säger han i klippet.

Erika Josefsson/TT

Sara Ullberg/TT

Björn Berglund/TT

Nobelpristagarna presenterades inför den samlade världspressen.
Nobelpristagarna presenterades inför den samlade världspressen.Foto: Anders Wiklund/TT

Fakta: Så här utses pristagarna

I november förra året kom Svenska Akademien och Nobelstiftelsen överens om en ny Nobelkommitté där fem externa sakkunniga samverkar med akademiledamöterna.

De fem utifrån är Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Akademiledamöterna är Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

Det är kommittén som har arbetat fram förslagen på Nobelpristagare – ett för 2018 och ett för 2019. Svenska Akademien har i princip bara att säga ja eller nej till namnen. Anders Olsson har tidigare förklarat att kommittén är enig kring de två namnen.

Även nästa år kommer det att vara den utvidgade Nobelkommittén som vaskar fram pristagaren.

Fakta: Pristagare

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.