Tv-recension: Klart sevärt om barnlöshet

Det ofrivilligt barnlösa paret Hilma och Olas resa genom spermaprover och besvikelser hanteras med humor och allvar i "Alla utom vi". Speciellt Alba August är strålande.
Tv-recension • Publicerad 11 februari 2021
Det finns en äkta kärlek och intimitet i spelet Alba August och Björn Gustafsson emellan i "Alla utom vi". Pressbild.
Det finns en äkta kärlek och intimitet i spelet Alba August och Björn Gustafsson emellan i "Alla utom vi". Pressbild.Foto: Discovery Networks
I "Alla utom vi" möter vi samboparet Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson), som vill bli föräldrar. Pressbild.
I "Alla utom vi" möter vi samboparet Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson), som vill bli föräldrar. Pressbild.Foto: Discovery Networks

"Nu är det väl dags för er att skaffa barn". Det där är ett uttryck som ofrivilligt barnlösa par hatar. Biologiska barn är ingenting man skaffar så där på en höft. Om naturen av någon orsak inte vill, blir det inga biologiska barn.

Och det smärtar, speciellt som det barnlösa paret plötsligt ser sig omgivet av lyckliga föräldrar som kommer med förnumstiga och ofta ogenomtänkta råd. Tro mig, jag vet, jag har själv varit med om den resan (för oss fick den genom adoption ett mycket lyckligt slut).

I "Alla utom vi", som bygger på en amerikansk serie, möter vi samboparet Hilma (Alba August) och Ola (Björn Gustafsson), som vill bli föräldrar. Det lyckas inte på naturlig väg och de går till läkare. Undersökningar, spermaprov, olidlig väntan, besvikelser, ekonomiska problem, vilket självfallet också leder till slitningar i förhållandet.

Hur långt är de villiga att gå för att bli föräldrar? Är de ens lämpade att få barn? Frågorna är många och svåra och avhandlas med både allvar och bitsk humor i denna klart sevärda serie, som är skådespelaren Erik Johanssons regidebut. Honom känner vi inte minst från SVT-serien "Bonusfamiljen", och det märks att han har tagit intryck av erfarenheterna därifrån när det gäller snabba replikskiften och vassa, ofta förolämpande stickrepliker. Humorn döljer dock inte allvaret som alltid finns i bakgrunden.

Den som är känslig för könsord bör kanske veta i förväg att runda ord svingas det flitigt med här. Regin är flyhänt om än inte märkvärdig och tar väl vara på de många Stockholmsmiljöerna.

När serien spelades in var Alba August och Björn Gustafsson ett sambopar på riktigt (det sägs att de nyligen separerat). Det märks, det finns en äkta kärlek och intimitet i spelet dem emellan, som går igenom tv-rutan. Speciellt Alba August är strålande, hon har ett sätt att agera som gör att man bara vill se mera av henne.

Den amerikanska serien fick en säsong två. Om det blir en sådan även i Sverige kommer jag inte att protestera. De här rollfigurerna träffar jag gärna en gång till.

Fakta: Alla utom vi

Genre: Drama/komedi

Premiär: 12 februari 2021 på Discovery plus

I rollerna: Alba August, Björn Gustafsson, Adam Lundgren med flera

Regi: Erik Johansson

Antal avsnitt: 10

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.