Annons

Två högintressanta texter kring paranoia

Jag ska ärligt erkänna att ”Liv och idéer” av pseudonymen Man of Street är en av de besynnerligaste texter jag läst. Samtidigt en av de mer fascinerande.
Bokrecension • Publicerad 5 mars 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Självbiografi/essä

Liv och idéer

Författare: Man of Street, pseud. för Jon Jonsson

Förord: Gunnar D Hansson

En intellekt världsmästare

Författare: UKON, Ulf Karl Olov Nilsson

Norstedts förlag

Boken gavs ut 1937 av en tryckeriägare i Göteborg och är till formen en självbiografi. Det som gör den så fascinerande är att huvudpersonen färdas allt längre in i vanföreställningar och läsaren kan följa detta i så att säga realtid. Samtidigt uppvisar berättarjaget en rad intressanta tankar och idéer och jag tänker att hans förmåga till omvärldsbevakning måste ha varit stor, så rätt i tiden ligger han. Så förutspår berättarjaget guldfotskraschen och han tänker ut ett jobbprogram som liknade det som den svenska socialdemokratin senare satte i sjön.

Så långt allt väl men han känner som sin uppgift att varna den svenska regeringen för bland annat den ekonomiska kraschen. Och hans idéer för en stadigvarande fred i Europa och ett EU anser han borde rendera honom Nobels fredspris. Tron att det han säger sprids över världen är fast.

Annons

Förföljd är han, fiender omger honom. Ser hen en person två gånger så är det genast en spion. Hyperboler är legio och han påstår sig arbeta 18-20 timmar om dygnet. Bäst är han på allt, ”en intellekt världsmästare” helt enkelt. Allt beskrivet med litterär rytm och stil.

Denna besynnerliga text upptäckte Gunnar D Hansson som bad poeten UKON läsa den. Helt rätt person kan tyckas. UKON, själv en säker stilist, är samtidigt psykoanalytiker och kan förstå både den litterära sidan av verket som sjukdomsbilden. Hans essä är minst lika intressant som Man of Streets text och diskussionen var linjen mellan sunt tänkande och paranoid föreställning går är tankeväckande. UKON avslutar essän med att, i Man of Streets fotspår, iscensätta sin egen paranoia. Vid ett strandbesök bestämmer han sig för att allt som personer runt honom säger och gör handlar om honom själv. UKON konstaterar att ”visst fungerar det”. Blickar, halva meningar, boktitlar – allt kunde fogas in i ett större konspiratoriskt sammanhang. Tur att experimentet endast varade en halvtimme.

Jag skulle inte våga göra om det. Men vill man läsa två högintressanta texter kring paranoia så rekommenderas dessa titlar, nu inbundna i en volym.

”UKON avslutar essän med att, i Man of Streets fotspår, iscensätta sin egen paranoia.”
Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons