Annons

Upphovsrättspris för fajt mot Arkdes

Kultur • Publicerad 16 november 2021
Moderna museet och Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.
Moderna museet och Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Arkitekten Petra Gipp och fotografen Mikael Olsson tilldelas 2021 års Alis-pris för sin kamp för att bli namngivna på ett korrekt sätt för sin medverkan vid Arkitekturbiennalen i Venedig 2018.

"Petra Gipp och Mikael Olsson har stått upp mot en statlig svensk myndighet för sin rätt att namnges enligt praxis och god sed, och är därmed värdiga mottagare av Alis upphovsrättspris", skriver Alis i ett pressmeddelande.

Annons

Gipp och Olsson anlitades 2017 av statliga Arkitektur- och designcentrum, Arkdes. Uppdraget var att göra en skulptural och fotografisk tolkning av byggnader ritade av Sigurd Lewerentz.

Resultatet ställdes ut under Arkitekturbiennalen i Venedig 2018, men när deltagarförteckningen offentliggjordes fanns inte deras namn med, utan i stället namnen på tre anställda vid Arkdes.

Flera månader före utställningen tog de kontakt med Arkdes och begärde att de skulle rätta till namngivningen. Men inte heller i den tryckta huvudkatalogen står de med som upphovspersoner, utan som samarbetspartners.

Alis upphovsrättspris delas i år ut för tjugonde gången. Prissumman är 25 000 kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons