Annons

Utställning i Rom om smutskastad kejsare

Kultur • Publicerad 12 juli 2022
Besökare beundrar ett gigantiskt huvud föreställande den romerske kejsaren Domitianus på Kapitolinska museerna i Rom.
Besökare beundrar ett gigantiskt huvud föreställande den romerske kejsaren Domitianus på Kapitolinska museerna i Rom.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

En utställning i Rom skildrar den romerske kejsaren Domitianus, vars dåliga rykte fick hans efterföljare att försöka utradera honom ur historien.

Utställningen på Kapitolinska museerna omfattar över hundra konstverk, däribland byster och fresker. Domitianus, som var den sista kejsaren i den flaviska dynastin, levde år 81–96 e.Kr och mördades i en komplott där bland andra hans närstående ingick.

Annons

Efter mordet lät senaten i Rom döma honom till "damnatio memoriae", vilket innebar att alla statyer, byster och andra minnesmärken dedicerade till honom skulle förstöras.

Domitianus dåliga rykte berodde på att hans från början effektiva och måttfulla regim blev alltmer despotisk och utvecklades till ett skräckvälde under hans sista levnadsår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons