Annons

Victoria Larm: ”Min bok har hamnat i ett fast track på Nordisk film”

Victoria Larm från Rottne romandebuterade i våras med ”Den nionde kretsen”, en historisk spänningsroman. I litteraturpodden ”Bokstavligt talat” berättar hon om boken som förhoppningsvis ska bli en mini-serie.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Litteratur • Publicerad 28 oktober 2022 • Uppdaterad 29 oktober 2022

Författaren Victoria Larm berättar att det snabbt fanns ett intresse för att göra film av boken, som utspelar sig både i Stockholm och i Venedig på 1930-talet.

– Ganska snabbt efter att boken kom ut köpte Nordisk film i Danmark filmrättigheterna. Jag har lärt mig i efterhand att det brukar ta tid innan man ens blir intresserad av en bok, sedan tar det lång tid att förhandla. Men i mitt fall gick det fort. Det tog ungefär två veckor. Nu är ”Den nionde kretsen” lagd i ett så kallat fast track, man ser min bok som ett hjärteprojekt helt enkelt, berättar Victoria Larm.

Victoria Larm till höger, gästar Marie Magnusson i podcasten ”Bokstavligt talat”.
Victoria Larm till höger, gästar Marie Magnusson i podcasten ”Bokstavligt talat”.Foto: Urban Nilsson
Annons

Först var tanken att "Den nionde kretsen” skulle bli en film, men nu ser det ut att bli en mini-serie, avslöjar Victoria Larm i podden.

– Jag skrev på boken i så många år. När jag skickade in den till ett förlag tänkte jag att nu börjar åren utav ”nej tack”. Men förlaget ringde efter två dagar. Då blev det kontrakt på tre böcker! Jag hade ingen tanke på vad de böckerna skulle handla om.

Varför har det gått så snabbt tror du?

– Jag tror att jag bidrar med något som är eget i spänningsgenren. Det egna är att det handlar om förr i tiden. Det ska vara känslan av ”Fanny och Alexander”, men samtidigt ”När lammen tystnar” eller ”Män som hatar kvinnor”. Det är dessa genrer jag älskar. Jag vill göra dem till en, berättar Victoria Larm.

Med detta hoppas hon fånga in ”Vår tid är nu”-tittarna.

– Det är en thriller i ett ganska tätt tempo och det är mysteriedrivet, den historiska fonden finns men den tar inte över. Jag tror inte det finns så mycket som liknar det.

– Man måste sticka ut på något sätt. Man måste hitta ett spännande sätt att blanda genrer på.

Nu öppnar Victoria Larm för att det kan bli fler än tre böcker om familjen Siegel i Stockholm. Den andra boken i serien kommer att heta ”Den förklädda guden” och ges ut i vår.

Victoria Larm skriver gärna i den lilla skrivarstugan på föräldrarnas gård i Löpanäs utanför Rottne.
Victoria Larm skriver gärna i den lilla skrivarstugan på föräldrarnas gård i Löpanäs utanför Rottne.Foto: Urban Nilsson
Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons