GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Wigh får det att svida i skinnet

Bokrecension • Publicerad 30 oktober 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Spänning

Jordoffer

Författare: Helén Wigh

Förlag: Historiska Media

Helén Wigh sätter Filipstad på den litterära kartan, som en plats för ond bråd död med kopplingar till såväl 1940-tal som våra 2000-talsdagar. Och hon gör det på ett fängslande sätt.

Kate Melander bor i Stockholm, gör karriär och lever gott. Utåt sett. För i förhållandet med Sebastian är hon hunsad, förnedrad och misshandlad. Han är en klassisk psykopat, som bara ser till sitt eget bästa. För att bli fri från honom flyr hon till familjens sommarhus i Filipstad, där hon tror att hon ska kunna få vara i fred. Under arbete med en vattenledning hittas kropparna efter två unga människor nedgrävda på hennes bakgård, sannolikt dödade under 1940-talet. Kate börjar undersöka vilka de kan vara, nyfiken på deras öde. Hon kliver in i det gamla svenska klassamhället där överheten gick långt för att behålla sina privilegier. Samtidigt finns hela tiden hotet att Sebastian ska finna henne, med allt vad det innebär av skräck och oro. Slagen och örfilarna svider i skinnet under läsningen.

Helén Wigh berättar dessa två historier parallellt, där Kates liv får en egen plats i de historiska personernas öde. Det är en spänningsroman där den svunna tidens perspektiv ger ytterligare färg och märg till våra liv idag.

Helén Wigh debuterade tidigare i år med romanen ”Järnmärkt”, som skildrar 1800-talets hårda liv i Bergslagens gruvorter.

Mats Palmquist

Mats PalmquistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.